REKLAMA

Źródło: Freepik

Chrupiące zapiekanki

Zapiekanka jest to typowe polskie danie przekąskowe, które zyskało ogromną popularność dzięki budkom z fast foodem. Ten przepis jest na wersję domową, ale przygotowaną z tych samych, klasycznych składników- bagietki, pieczarek, cebuli i seru żółtego.

REKLAMA

Składniki

porcje
2
  • 2 bagietki Dodano do
  • 250 g pieczarek Dodano do
  • 1 duży cebula Dodano do
  • 100 g żółtego sera Dodano do
  • sól, pieprz do smaku Dodano do
  • 2 łyżki oleju Dodano do
  • ketchup, majonez szczypiorek do podania Dodano do
REKLAMA

Procedura

35 min.
1. Krok

Pieczarki i cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

2. Krok

W dużym rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy pieczarki z cebulą, smażymy na średnim ogniu do momentu, aż woda z pieczarek odparuje.

3. Krok

Podczas smażenia pieczarek z cebulą, bagietki kroimy na pół i lekko przekrawamy je na środku.

4. Krok

Na pokrojone bagietki wykładamy usmażone pieczarki z cebulą, posypujemy startym serem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu, aż ser się rozpuści i lekko zarumieni.

5. Krok

Po wyjęciu zapiekanek z piekarnika, polewamy je ketchupem i majonezem, posypujemy szczypiorkiem i od razu podajemy do zjedzenia.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy