Źródło: Freepik
Chrupiące zapiekanki
Zapiekanka jest to typowe polskie danie przekąskowe, które zyskało ogromną popularność dzięki budkom z fast foodem. Ten przepis jest na wersję domową, ale przygotowaną z tych samych, klasycznych składników- bagietki, pieczarek, cebuli i seru żółtego.
Składniki
- 2 bagietki
- 250 g pieczarek
- 1 duży cebula
- 100 g żółtego sera
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
- ketchup, majonez szczypiorek do podania
Najnowsze ulotki
Procedura
Pieczarki i cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
W dużym rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy pieczarki z cebulą, smażymy na średnim ogniu do momentu, aż woda z pieczarek odparuje.
Podczas smażenia pieczarek z cebulą, bagietki kroimy na pół i lekko przekrawamy je na środku.
Na pokrojone bagietki wykładamy usmażone pieczarki z cebulą, posypujemy startym serem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu, aż ser się rozpuści i lekko zarumieni.
Po wyjęciu zapiekanek z piekarnika, polewamy je ketchupem i majonezem, posypujemy szczypiorkiem i od razu podajemy do zjedzenia.