REKLAMA

Źródło: Freepik

Chrupiące zapiekanki

Zapiekanka jest to typowe polskie danie przekąskowe, które zyskało ogromną popularność dzięki budkom z fast foodem. Ten przepis jest na wersję domową, ale przygotowaną z tych samych, klasycznych składników- bagietki, pieczarek, cebuli i seru żółtego.

REKLAMA

Składniki

porcje
2
  • 2 bagietki Dodano do
  • 250 g pieczarek Dodano do
  • 1 duży cebula Dodano do
  • 100 g żółtego sera Dodano do
  • sól, pieprz do smaku Dodano do
  • 2 łyżki oleju Dodano do
  • ketchup, majonez szczypiorek do podania Dodano do
REKLAMA

Procedura

35 min.
1. Krok

Pieczarki i cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

2. Krok

W dużym rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy pieczarki z cebulą, smażymy na średnim ogniu do momentu, aż woda z pieczarek odparuje.

3. Krok

Podczas smażenia pieczarek z cebulą, bagietki kroimy na pół i lekko przekrawamy je na środku.

4. Krok

Na pokrojone bagietki wykładamy usmażone pieczarki z cebulą, posypujemy startym serem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu, aż ser się rozpuści i lekko zarumieni.

5. Krok

Po wyjęciu zapiekanek z piekarnika, polewamy je ketchupem i majonezem, posypujemy szczypiorkiem i od razu podajemy do zjedzenia.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy