REKLAMA
Chrupiące ogórki kiszone
Przepis na chrupiące ogórki kiszone, które nadają się jako dodatek do wielu dań.
REKLAMA
Składniki
porcje
6
3 kg korniszonów
- 2 Nowe przyprawy
- 4 Czarny pieprz
- 1 liść laurowy
- marchewki
- koperek
Infuzja:
- 2 l woda
- 125 g cukier kryształ
- 75 g sól
- 350 ml ocet jabłkowy
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Marchew i cebulę obrać, pokroić w krążki. Dokładnie umyć ogórki.
2. Krok
Umieść kilka marchewek, cebulę, 2 kulki ziela angielskiego, 4 ziarenka czarnego pieprzu, 1 liść laurowy i kawałek koperku w czystych szklanych słoikach.
3. Krok
Następnie umieść ogórki w słoiku.
4. Krok
W rondelku wymieszaj wodę z octem, cukrem i solą. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez chwilę.
5. Krok
Zalać ogórki gorącą solanką.
6. Krok
Zamknąć słoiki i sterylizować ogórki we wrzącej wodzie przez 5 minut.
7. Krok
Pozostawić pod kocem do ostygnięcia.