REKLAMA

Źródło: Nadya_Grunau from Pixabay

Chrupiące naleśniki

To jest przepis, który bardzo często wykorzystuję podczas rodzinnych weekendów. Moje dzieci uwielbiają te naleśniki za ich chrupkość i delikatność. Są one idealne do śniadania czy podwieczorku.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 2 szkli mąki pszennej Dodano do
  • 3 jajka Dodano do
  • 2 filiżanki Mleka Dodano do
  • 2 łyżki masla Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • Olej do smażenia Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Pierwszym krokiem jest połączenie w misce mąki, jajek, mleka oraz szczypty soli. Tak przygotowane składniki miksuję na gładkie ciasto. Ważne jest dobrze wymieszanie składników, tak aby uniknąć grudek. Gdy konsystencja ciasta jest idealna, dodaję 2 łyżki masła.

2. Krok

Następnie rozgrzewam na patelni nieco oleju. Tutaj warto pamiętać, że im więcej oleju dodamy, tym bardziej chrupiące będą nasze naleśniki.

3. Krok

Kiedy patelnia jest już odpowiednio gorąca, wlewam cienką warstwę ciasta. Pamiętam, żeby rozprowadzić ciasto po całej powierzchni patelni.

4. Krok

Naleśnik smażę na średnim ogniu, do momentu aż zobaczę, że brzegi zaczynają się delikatnie rumienić. Wtedy delikatnie przewracam na drugą stronę. Nie należy przesmażać, by naleśnik nie był zbyt twardy.

5. Krok

Przygotowane naleśniki podaję na ciepło, podając je np. z dżemem, świeżymi owocami czy bitą śmietaną.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy