REKLAMA
Źródło: Indarto Budi Kurniawan from Canva
Chrupiące frytki z fioletowych ziemniaków
Sprawdź tę zabawną i zdrową alternatywę dla klasycznych frytek! Fioletowe ziemniaki są pełne przeciwutleniaczy i mają bardzo ciekawy smak. Dodadzą odważnego koloru i chrupkości Twoim frytkom.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 1 kg Fioletowe ziemniaki
- 3 łyżki Oliwa z oliwek
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
45 min.
1. Krok
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
2. Krok
Dokładnie umyj i osusz ziemniaki. Nie trzeba ich obierać, o ile są dobrze umyte. Następnie pokrój je na frytki w wybranym rozmiarze.
3. Krok
Rozłóż papier do pieczenia na blasze do pieczenia.
4. Krok
Wymieszaj ziemniaki z oliwą z oliwek, solą i pieprzem.
5. Krok
Rozłóż ziemniaki na blasze do pieczenia w jednej warstwie, aby upiekły się równomiernie.
6. Krok
Piecz fioletowe frytki w piekarniku przez około 20-30 minut lub do uzyskania chrupkości. Mniej więcej w połowie pieczenia zamieszaj je.