REKLAMA

Źródło: Indarto Budi Kurniawan from Canva

Chrupiące frytki z fioletowych ziemniaków

Sprawdź tę zabawną i zdrową alternatywę dla klasycznych frytek! Fioletowe ziemniaki są pełne przeciwutleniaczy i mają bardzo ciekawy smak. Dodadzą odważnego koloru i chrupkości Twoim frytkom.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kg Fioletowe ziemniaki Dodano do
  • 3 łyżki Oliwa z oliwek Dodano do
  • sól Dodano do
  • świeżo zmielony czarny pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

2. Krok

Dokładnie umyj i osusz ziemniaki. Nie trzeba ich obierać, o ile są dobrze umyte. Następnie pokrój je na frytki w wybranym rozmiarze.

3. Krok

Rozłóż papier do pieczenia na blasze do pieczenia.

4. Krok

Wymieszaj ziemniaki z oliwą z oliwek, solą i pieprzem.

5. Krok

Rozłóż ziemniaki na blasze do pieczenia w jednej warstwie, aby upiekły się równomiernie.

6. Krok

Piecz fioletowe frytki w piekarniku przez około 20-30 minut lub do uzyskania chrupkości. Mniej więcej w połowie pieczenia zamieszaj je.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy