Źródło: Pixabay
Chrupiąca sałatka z jarmużu, żurawiny i komosy ryżowej z dressingiem
Sałatka z jarmużem i komosą ryżową to doskonałe połączenie zdrowia, smaku i chrupkości. Stanowi ona sycący posiłek na lunch i kolację dzięki niesamowitej mieszance warzyw, orzechów i pikantnego sosu winegret. Wspaniała sałatka dla wszystkich, którzy chcą zjeść posiłek naprawdę dobry dla brzucha i duszy.
Składniki
Składniki:
- 2 filiżanki wody
- 1 filiżanka Komosy ryżowej (opłukanej i odsączonej)
- 1 Tom Jarmużu (środkowa łodyga wycięta, liście cienko pokrojone)
- 1 Awokado (obrane, wypestkowane i pokrojone w kostkę)
- 1 kufel Pomidorki koktajlowe (przepołowione)
- 1⁄2 Czerwona cebula (pokrojona w kostkę)
- 1⁄2 filiżanka Migdały (posiekane)
- 1⁄2 filiżanka żurawina (suszona)
- 0.3 filiżanka Kruszonka z sera pleśniowego
Dressing:
- 1⁄4 filiżanka oliwa z oliwek
- 2 łyżki stołowe sok z cytryny
- 2 łyżki stołowe musztarda Dijon
- sól i pieprz
Najnowsze ulotki
Procedura
Doprowadź wodę do wrzenia w rondlu. Dodaj komosę ryżową, przykryj i zmniejsz ogień, aby gotować na wolnym ogniu przez 15 minut, aż woda zostanie wchłonięta. Pozostawić do ostygnięcia.
W dużej misce sałatkowej wymieszać pokrojony jarmuż, pokrojone w kostkę awokado, przepołowione pomidory, pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, posiekane migdały, żurawinę i pokruszony ser pleśniowy.
Aby przygotować dressing, wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, musztardę Dijon, sól i pieprz w małej misce.
Dodaj schłodzoną komosę ryżową do mieszanki sałat.
Polej sałatkę dressingiem i dobrze wymieszaj, aż będzie równomiernie pokryta.
Pozostaw sałatkę na około 15 minut przed podaniem. Pozwoli to jarmużowi zmięknąć i wchłonąć winegret. Podawaj i delektuj się!