REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/E_oGJy3MmPvCz7zjmr6f/9fe16c441d0a4a140e33024e9b8677.jpeg)
Źródło: Canva
Chłodnik
Chłodnik to popularna, letnia zupa, która jest idealna na upalne dni.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 1 litr kefiru lub maślanki
- 1⁄2 litry wody
- 1⁄2 kubka jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte
- 1⁄2 kg botwiny pokrojonej w kostkę
- 1⁄2 łyżeczki sól
- 1⁄4 łyżeczki cukier kryształ
- 1⁄4 łyżeczki pieprzu
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
150 min.
1. Krok
Umyj i pokrój botwinę w kostkę, wrzuć do wrzątku i gotuj przez około 5 minut, aż zmięknie.
2. Krok
W dużej misce wymieszaj kefir, wodę, jogurt, czosnek, natkę pietruszki, koperek, ogórki, botwinę, sól, cukier i pieprz.
3. Krok
Włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby zupa schłodziła się i przeszła smakiem.
4. Krok
Przed podaniem dodać śmietanę i wymieszać.