REKLAMA
Źródło: Pexels
Chleb
Nic nie smakuje lepiej niż kromka domowego chleba na zakwasie, która jest jeszcze ciepła.
REKLAMA
Składniki
porcje
8
- 1 kg mąki pszennej lub żytniej
- 600 ml ciepłej wody
- 100 g zakwasu
- 2 łyżki sól
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
200 min.
1. Krok
W dużej misce połącz mąkę, zakwas i ciepłą wodę. Mieszaj, aż składniki się połączą.
2. Krok
Dodaj sól i wyrabiaj ciasto przez około 15 minut.
3. Krok
Przykryj ciasto i odstaw na około 2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
4. Krok
Formuj chleb i pozostaw na około 30 minut do wyrośnięcia.
5. Krok
Piecz w temperaturze 220°C przez około 45 minut.