REKLAMA

Źródło: Pexels

Chleb

Nic nie smakuje lepiej niż kromka domowego chleba na zakwasie, która jest jeszcze ciepła.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 1 kg mąki pszennej lub żytniej Dodano do
  • 600 ml ciepłej wody Dodano do
  • 100 g zakwasu Dodano do
  • 2 łyżki sól Dodano do
REKLAMA

Procedura

200 min.
1. Krok

W dużej misce połącz mąkę, zakwas i ciepłą wodę. Mieszaj, aż składniki się połączą.

2. Krok

Dodaj sól i wyrabiaj ciasto przez około 15 minut.

3. Krok

Przykryj ciasto i odstaw na około 2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.

4. Krok

Formuj chleb i pozostaw na około 30 minut do wyrośnięcia.

5. Krok

Piecz w temperaturze 220°C przez około 45 minut.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

346 przepisy

Dania mięsne

1116 przepisy

Obiad

2160 przepisy

Śniadanie

473 przepisy

Kolacja

2021 przepisy

Deser

1522 przepisy

Ciastka

350 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy