Źródło: Galiyah Assan from Getty Images
Chleb na zakwasie z ziarnami
Tradycyjny, pełnoziarnisty chleb na zakwasie, który upieczenie zajmie trochę czasu, ale efekt końcowy jest tego warty.
Składniki
Zakwas
- 100 g gotowego zakwasu
- 150 g mąki razowej
- 150 ml wody
Ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej
- 300 ml wody
- 10 g soli
- 50 g mieszanki ziaren (np. słonecznik, siemię lniane, dynia)
Najnowsze ulotki
Procedura
Przygotuj zakwas mieszając gotowy zakwas z mąką razową i wodą. Odstaw w ciepłe miejsce na 12 godzin.
Po tym czasie dodaj do zakwasu resztę składników na ciasto i zagnieć. Odstaw w ciepłe miejsce na kolejne 3 godziny.
Następnie uformuj bochenek i umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw na 30 minut, aby ciasto nieco podrosło.
W tym czasie nagrzej piekarnik z kamieniem do pieczenia do 250 stopni Celsjusza.
Wstaw bochenek do piekarnika, zrób kilka nacięć na wierzchu i piecz przez 20 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz jeszcze 40 minut.
Po tym czasie wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.