REKLAMA

Źródło: Galiyah Assan from Getty Images

Chleb na zakwasie z ziarnami

Tradycyjny, pełnoziarnisty chleb na zakwasie, który upieczenie zajmie trochę czasu, ale efekt końcowy jest tego warty.

REKLAMA

Składniki

porcje
1

Zakwas

  • 100 g gotowego zakwasu Dodano do
  • 150 g mąki razowej Dodano do
  • 150 ml wody Dodano do

Ciasto

  • 250 g mąki pszennej Dodano do
  • 100 g mąki żytniej Dodano do
  • 300 ml wody Dodano do
  • 10 g soli Dodano do
  • 50 g mieszanki ziaren (np. słonecznik, siemię lniane, dynia) Dodano do
REKLAMA

Procedura

720 min.
1. Krok

Przygotuj zakwas mieszając gotowy zakwas z mąką razową i wodą. Odstaw w ciepłe miejsce na 12 godzin.

2. Krok

Po tym czasie dodaj do zakwasu resztę składników na ciasto i zagnieć. Odstaw w ciepłe miejsce na kolejne 3 godziny.

3. Krok

Następnie uformuj bochenek i umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw na 30 minut, aby ciasto nieco podrosło.

4. Krok

W tym czasie nagrzej piekarnik z kamieniem do pieczenia do 250 stopni Celsjusza.

5. Krok

Wstaw bochenek do piekarnika, zrób kilka nacięć na wierzchu i piecz przez 20 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz jeszcze 40 minut.

6. Krok

Po tym czasie wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy