Źródło: FB: Jedlo je krásne
Chleb domowy
Domowy miękki chleb ziemniaczano - rzodkiewny, który często przygotowywała moja babcia.
Składniki
- 750 g mąka zwykła specjalna
- 250 g gotowane ziemniaki w skórce
- 21 g świeże drożdże
- 1 łyżeczka cukier kryształ
- 3 łyżka stołowa olej słonecznikowy
- 1 łyżka stołowa Biały ocet
- 450 ml letnia woda
- 1 łyżka stołowa kminek
- 2 łyżeczka sól
Najnowsze ulotki
Procedura
Do miski dodajemy przesiane mąki z solą i mieszamy. W środku robimy dołek na ziemniaki.
Obieramy ugotowane ziemniaki i trzemy je na drobno. Dodajemy je do mąki.
Ziemniaki posypujemy rozkruszonym drożdżami i cukrem. Polewamy je trochę wody i zostawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut.
Kiedy zaczyna kwas, delikatnie mieszamy go i dodajemy olej z octem.
Dodajemy do ciasta również rozczyn i wyrabiamy z niego elastyczne, błyszczące ciasto. Dodajemy mąkę według potrzeb.
Ciasto posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia aż ciasto podwoi swoją objętość.
Po wyrośnięciu ciasto wykładamy na deskę do krojenia i rękoma z niego formujemy bochenek.
Przełożymy na papier do pieczenia posypany mąką i pozwólmy, aby jeszcze zsiadło.
Miękki domowy chleb pieczemy na blasze i papierze do pieczenia przez pierwsze 10 minut w piekarniku o temperaturze 225°C. Następnie obniżamy temperaturę do 190°C i pieczemy jeszcze około 40 minut. Na dno piekarnika wkładamy rondel z gorącą wodą.
Upieczony chleb pozwalamy schłodzić na ruszcie. Nie smarujemy go wodą! Prawidłowo upieczony chleb wydaje dźwięk po stuknięciu go od spodu.