REKLAMA

Chińskie Pierogi Ha Cao

Pierogi Ha Cao to tradycyjne danie kuchni chińskiej, które zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Są to niewielkie pierożki, z delikatnym ciastem ryżowym, w których znaleźć można różnego rodzaju nadzienie, zazwyczaj składające się z mięsa i warzyw. Przepis na pierogi Ha Cao jest naprawdę prosty, jednak wymaga nieco cierpliwości i precyzji.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Składniki na ciasto:

  • 1 szkło mąki pszennej Dodano do

Składniki na nadzienie:

  • 250 g krewetek obranych ze skorupek i oczyszczonych Dodano do
  • 1 łyżeczka startego imbiru Dodano do
  • 2 łyżki sosu sojowego Dodano do
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego Dodano do
  • 12 łyżeczki cukru Dodano do
  • 14 łyżeczki białego pieprzu Dodano do
  • 12 łyżeczki sól Dodano do
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Przygotuj ciasto: W dużej misce wymieszaj mąkę pszeniczną z gorącą wodą, aż powstanie jednolite ciasto. Zagniataj ciasto przez kilka minut, aż będzie elastyczne. Przykryj je wilgotną ściereczką i odstaw na 30 minut, aby odpoczęło.

2. Krok

Przygotuj nadzienie: W małym kubku wymieszaj sos sojowy, olej sezamowy, cukier, biały pieprz i sól.

3. Krok

Włóż krewetki, posiekany czosnek, starty imbir i połowę sosu sojowego do kuchennego robot kuchennego. Rozdrobnij krewetki, ale nie za bardzo, aby nadzienie było zgrubione i miało teksturę.

4. Krok

Dodaj posiekaną cebulę dymkę (lub szczypiorek) oraz skrobię kukurydzianą (lub mąkę ziemniaczaną) do nadzienia i wymieszaj dokładnie.

5. Krok

Dziel ciasto na małe kawałki i formuj z nich kulki. Każdą kulę ciasta wałkuj na cienkie placki o średnicy około 7-8 cm.

6. Krok

Na środek każdego placka ciasta nałóż łyżeczkę nadzienia z krewetek.

7. Krok

Złap za brzegi ciasta i delikatnie je złącz, tworząc charakterystyczną faleczkę na górnej części pierożka. Upewnij się, że pierożek jest dokładnie zabezpieczony, aby nadzienie się nie wylało podczas gotowania.

8. Krok

Powtórz ten proces, aż wykorzystasz całe ciasto i nadzienie.

9. Krok

Gotuj pierożki na parze przez około 8-10 minut, aż nadzienie będzie gotowe i ciasto miękkie.

10. Krok

Podawaj pierożki Ha Cao z resztą sosu sojowego jako dip.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy