Źródło: Pexels
Chinkali
Chinkali to gruzińska potrawa, która składa się z ciasta drożdżowego z wypełnieniem mięsnym. Chinkali mogą być również pieczone lub smażone na patelni, zamiast gotowane.
Składniki
- 1 kg mielonego mięsa wołowego lub cielęcego
- 1 cebula
- drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku
- drobno posiekane
- 2 łyżki natki pietruszki
- drobno posiekanej
- 1⁄2 łyżeczki kuminu
- 1⁄4 łyżeczki cynamonu
- sól i pieprz do smaku
- 1 kg mąki pszennej
- 1⁄2 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki suchych drożdży
- 1 jajko
- 1⁄4 szklanki oliwy z oliwek
Najnowsze ulotki
Procedura
W dużej misce wymieszaj mielone mięso, cebulę, czosnek, natkę pietruszki, kumin, cynamon, sól i pieprz.
W innej misce wymieszaj mąkę, ciepłą wodę, cukier i drożdże. Dodaj jajko i oliwę i wymieszaj aż ciasto będzie gładkie.
Odstaw ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto podziel na 16 części. Każdą z nich rozwałkuj na kształt koła.
Na każdym kole ciasta połóż porcję nadzienia mięsnego i sklej brzegi ciasta, tworząc kształt pieroga.
Ugotuj chinkali w osolonej wodzie przez około 10 minut od wypłynięcia.
Podawaj chinkali z sosem czosnkowym lub jogurtem.