REKLAMA

Źródło: Pexels

Chinkali

Chinkali to gruzińska potrawa, która składa się z ciasta drożdżowego z wypełnieniem mięsnym. Chinkali mogą być również pieczone lub smażone na patelni, zamiast gotowane.

REKLAMA

Składniki

porcje
30
  • 1 kg mielonego mięsa wołowego lub cielęcego Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • drobno posiekana Dodano do
  • 2 ząbki czosnku Dodano do
  • drobno posiekane Dodano do
  • 2 łyżki natki pietruszki Dodano do
  • drobno posiekanej Dodano do
  • 12 łyżeczki kuminu Dodano do
  • 14 łyżeczki cynamonu Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • 1 kg mąki pszennej Dodano do
  • 12 szklanki ciepłej wody Dodano do
  • 2 łyżki cukru Dodano do
  • 2 łyżki suchych drożdży Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 14 szklanki oliwy z oliwek Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

W dużej misce wymieszaj mielone mięso, cebulę, czosnek, natkę pietruszki, kumin, cynamon, sól i pieprz.

2. Krok

W innej misce wymieszaj mąkę, ciepłą wodę, cukier i drożdże. Dodaj jajko i oliwę i wymieszaj aż ciasto będzie gładkie.

3. Krok

Odstaw ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

4. Krok

Po tym czasie ciasto podziel na 16 części. Każdą z nich rozwałkuj na kształt koła.

5. Krok

Na każdym kole ciasta połóż porcję nadzienia mięsnego i sklej brzegi ciasta, tworząc kształt pieroga.

6. Krok

Ugotuj chinkali w osolonej wodzie przez około 10 minut od wypłynięcia.

7. Krok

Podawaj chinkali z sosem czosnkowym lub jogurtem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy