Źródło: Mariha-kitchen for Getty Images
Cebula confit - pikantny dodatek do dań
Ten przepis na konfitowaną cebulę jest jednym z moich ulubionych i robiłem go tak wiele razy, że prawie opanowałem ten proces we śnie. Jest to wszechstronny przepis na dodatek, który jest zarówno słodki, jak i pikantny i doskonale pasuje do bagietek, sera, pieczeni i wielu innych. Zacznijmy więc i przygotujmy razem ten wspaniały przepis!
Składniki
- 1 kg cebula
- 2 Tablespoon oliwa z oliwek
- 2 Tablespoon cukier
- 150 ml czerwone wino
- 2 Tablespoon Ocet balsamiczny
- 1 łyżeczka sól
- 1⁄2 łyżeczka świeżo zmielony czarny pieprz
- Gałązka świeżego tymianku (opcjonalnie)
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować cebulę confit, zacznij od obrania i cienkiego pokrojenia cebuli. Jeśli masz tendencję do płaczu z cebulą, spróbuj pokroić ją pod zimną bieżącą wodą - sztuczka, która zawsze działa dla mnie!
Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Dodać cebulę i dobrze wymieszać, aby cała pokryła się oliwą.
Dodaj cukier i pozwól cebuli karmelizować się przez około 10 minut. Obracaj ją od czasu do czasu, aby upewnić się, że równomiernie się zarumieniła.
Następnie wlej czerwone wino, ocet balsamiczny, sól i pieprz. Jeśli chcesz użyć tymianku, dodaj go również.
Przykryj patelnię i gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę. Mieszaj od czasu do czasu i upewnij się, że cebula się nie przypala. W razie potrzeby dodać trochę wody.
Cebula jest gotowa, gdy jest miękka i ugotowana na gęsty sos. Na koniec usuń wszystkie łodygi tymianku z gotowego confit z cebuli i domowe confit z cebuli jest gotowe do podania.