REKLAMA

Źródło: Pexels

Carbonara

Przepis na przepyszny i prosty w przygotowaniu makaron prosto z Włoch.

REKLAMA
Oto ranking 10 najlepszych dań na świecie

Przepis można znaleźć w tym artykule

Oto ranking 10 najlepszych dań na świecie

Składniki

porcje
2
  • 400 g makaronu spaghetti Dodano do
  • 4 jajka Dodano do
  • 150 g startego parmezanu lub pecorino Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • 200 g wędzonego boczku lub pancetta Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

20 min.
1. Krok

Gotuj makaron spaghetti al dente według instrukcji na opakowaniu.

2. Krok

W międzyczasie, pokrój cebulę, boczek na małe kawałki i podsmaż na patelni aż cebula zmięknie, a boczek zrobi się chrupiący.

3. Krok

W misce wymieszaj jajka ze startym parmezanem lub pecorino, solą i pieprzem.

4. Krok

Kiedy makaron będzie gotowy, odcedź i przełóż do miski z jajeczną mieszanką.

5. Krok

Dodaj smażoną cebulę, boczek do miski z makaronem, jajkami i wymieszaj dokładnie.

6. Krok

Podawaj natychmiast, posypując jeszcze odrobiną startego parmezanu lub pecorino.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy