REKLAMA
Źródło: Pexels
Cannelloni
Pyszny przepis na obiad prosto z Włoch!
REKLAMA
Składniki
porcje
4
Surowce
- 18 makaronów cannelloni
- 500 g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego
- 200 g szpinaku
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 400 g pomidorów pelati
- 200 g startego sera żółtego
- 2 jajka
- sos pomidorowy
- sól i pieprz do smaku
Sos beszamelowy
- 50 g masło
- 50 g mąki
- 500 ml mléka
- sól i pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę i czosnek.
2. Krok
Dodaj mięso i smaż, aż się zrumieni.
3. Krok
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
4. Krok
Dodaj pomidory, szpinak i bazylię i gotuj przez 10 minut.
5. Krok
W innym garnku przygotuj sos beszamelowy: rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj, aż powstanie jednolita masa.
6. Krok
Wlej powoli mleko, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.
7. Krok
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
8. Krok
W misce wymieszaj farsz z jajkami, serem i mlekiem.
9. Krok
Nakładaj farsz do makaronów cannelloni i układaj je w naczyniu do zapiekania.
10. Krok
Zalej makarony sosem beszamelowym i później pomidorowym.
11. Krok
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-35 minut, aż ser się rozpuści i będzie rumiany.