REKLAMA

Źródło: https://www.youtube.com/watch?v=iAMyWcX-X0M&ab_channel=ichkocheheute

Cannelloni z mięsem mielonym

Prosta i smaczna włoska klasyka - Cannelloni z mięsem mielonym. Pasta wypełniona aromatycznym mięsem, polana sosem pomidorowym, posypana serem i zapiekana do złotego koloru. Idealna na niedzielny obiad czy rodzinne spotkania.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Dla Cannelloni:

  • 12 Sztuka cannelloni Dodano do
  • 500 g mięsa mielonego (wołowego lub mieszanki wieprzowo-wołowego) Dodano do
  • 1 duży The Onion Dodano do
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Dodano do
  • sól, pieprz do smaku Dodano do

Dla Sosu:

  • 1 puszka pomidorów pelati Dodano do
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego Dodano do
  • 1 The Onion Dodano do
  • 1 łyżeczka suszonego oregano Dodano do
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii Dodano do
  • sól, pieprz do smaku Dodano do

Dodatkowo:

  • 200 g startego sera mozarella Dodano do
  • świeże bazylię do dekoracji Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Na oliwie z oliwek zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj mięso mielone, przypraw solą i pieprzem i smaż aż do momentu, gdy mięso się zarumieni.

2. Krok

Przygotuj sos. Na oliwie z oliwek zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pomidory pelati razem z sokiem, koncentrat pomidorowy, suszone oregano i bazylię. Dopraw solą i pieprzem. Sos gotuj na małym ogniu około 10 minut.

3. Krok

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Przygotuj naczynie żaroodporne.

4. Krok

Wypełnij cannelloni farszem mięsnym i układaj w naczyniu jeden obok drugiego.

5. Krok

Polej cannelloni sosem pomidorowym, posyp startym serem mozarella.

6. Krok

Zapiekaj przez około 30 minut, aż ser się zarumieni i będzie puszysty.

7. Krok

Przed podaniem posyp świeżą bazylią.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy