REKLAMA
Źródło: Pexels
Burrito
Burrito jest tradycyjnym daniem kuchni meksykańskiej, składającym się z kukurydzianego placka tortilla, w której zawinięte są różne składniki. Burrito jest często podawane z guacamole, salsą, kwaśną śmietaną lub serem.
REKLAMA
Składniki
porcje
6
- 4 kukurydzianych tortilli
- 1 paczka ugotowanego ryżu
- 2 szklanki ugotowanej i posiekanej piersi kurczaka
- 1⁄2 szklanki posiekanej cebuli
- 1⁄2 szklanki posiekanej papryki
- 1⁄2 szklanki kukurydzy
- 1⁄2 szklanki czerwonej fasoli
- 1⁄2 szklanki posiekanego awokado
- 1⁄2 szklanki posiekanej kolendry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki sosu pomidorowego
- 2 łyżki sosu chili
- sól i pieprz do smaku
- 1⁄2 szklanki tartego sera cheddar
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
50 min.
1. Krok
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i dodać cebulę, paprykę i kukurydzę. Smażyć, aż warzywa zmiękną.
2. Krok
Dodać kurczaka, fasolę, sos pomidorowy, sos chili i doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez kilka minut.
3. Krok
Na środku każdej tortilli ułożyć trochę farszu, ryżu, awokado, kolendry i sera cheddar.
4. Krok
Zwinąć burrito, zawijając do środka boki.
5. Krok
Podawać od razu, lub podsmażone na patelni z każdej strony.