Źródło: Pixabay: RitaE
Burgundzki schab wieprzowy
Ten wyrafinowany przepis to prawdziwy klasyk kuchni burgundzkiej. Schab wieprzowy przyprawiamy pikantnym sosem, składnikami i przyprawami, a następnie powoli gotujemy, aby wszystkie smaki się połączyły. Warto go spożywać z kieliszkiem dobrego wina.
Składniki
Pork loin
- 800 Gram schab wieprzowy
- 2 gerezd czosnek
- 2 db cebula
Sos
- 50 Gram Mąka
- 50 Gram masło
- 250 ml Sos czerwony
Inne
- 1 mała łyżeczka Tymianek
- 2 szczypta sól
- 2 szczypta Burak
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw porcjujemy schab, a następnie solimy i pieprzymy mięso.
Posiekaj cebulę i czosnek, a następnie podsmaż na oliwie z oliwek na dużej patelni.
Następnie dodajmy mięso do patelni i podsmażmy je z obu stron.
W międzyczasie przygotujmy sos: rozpuśćmy masło, dodajmy mąkę, a następnie powoli dodajmy wino, stale mieszając, aby nie było grudek.
Po zrumienieniu mięsa z obu stron, należy wlać sos, posypać tymiankiem i gotować pod przykryciem na niskiej temperaturze przez około 90 minut.
Podajemy świeżą bagietkę i cieszymy się pyszną wieprzowiną po burgundzku!