REKLAMA

Źródło: Pixabay: RitaE

Burgundzki schab wieprzowy

Ten wyrafinowany przepis to prawdziwy klasyk kuchni burgundzkiej. Schab wieprzowy przyprawiamy pikantnym sosem, składnikami i przyprawami, a następnie powoli gotujemy, aby wszystkie smaki się połączyły. Warto go spożywać z kieliszkiem dobrego wina.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Pork loin

  • 800 Gram schab wieprzowy Dodano do
  • 2 gerezd czosnek Dodano do
  • 2 db cebula Dodano do

Sos

  • 50 Gram Mąka Dodano do
  • 50 Gram masło Dodano do
  • 250 ml Sos czerwony Dodano do

Inne

  • 1 mała łyżeczka Tymianek Dodano do
  • 2 szczypta sól Dodano do
  • 2 szczypta Burak Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Najpierw porcjujemy schab, a następnie solimy i pieprzymy mięso.

2. Krok

Posiekaj cebulę i czosnek, a następnie podsmaż na oliwie z oliwek na dużej patelni.

3. Krok

Następnie dodajmy mięso do patelni i podsmażmy je z obu stron.

4. Krok

W międzyczasie przygotujmy sos: rozpuśćmy masło, dodajmy mąkę, a następnie powoli dodajmy wino, stale mieszając, aby nie było grudek.

5. Krok

Po zrumienieniu mięsa z obu stron, należy wlać sos, posypać tymiankiem i gotować pod przykryciem na niskiej temperaturze przez około 90 minut.

6. Krok

Podajemy świeżą bagietkę i cieszymy się pyszną wieprzowiną po burgundzku!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy