Źródło: congerdesign from Pixabay
Burak z chrzanem
Zdrowy dodatek do dania głównego - buraczki z chrzanem.
Składniki
- 1 kg Burak
- 20 g chrzan
- sól
- 2 Łyżki Ocet winny
- 1 Łyżki Cukier
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od oczyszczenia i oskrobania buraków. Ważne jest, aby dobrze go umyć, aby na końcowym etapie nie dostał się do niego piasek ani inne zabrudzenia.
Pokrój buraki na mniejsze kawałki i umieść je w misce z wodą. Aby zapobiec utracie typowego rubinowego koloru, dodaj odrobinę soku z cytryny, aby zachować świeżość i piękny kolor buraków.
Następnie ugotuj buraki w osolonej wodzie do miękkości. Można również dodać odrobinę cukru do wody, aby wzmocnić naturalną słodycz buraków.
Podczas gdy buraki się gotują, przygotuj chrzan. Zetrzyj go na drobnej tarce. Tutaj obowiązuje złota zasada, że im więcej chrzanu, tym ostrzejszy będzie rezultat. Osobiście preferuję średnią ostrość.
Po ugotowaniu odcedź buraki i pozwól im ostygnąć. Gdy będą już zimne, dodać starty chrzan, sól i doprawić octem winnym.
Na koniec wszystko dobrze wymieszaj i podawaj jako dodatek do mięsa lub jako osobną smaczną i zdrową sałatkę.