REKLAMA

Źródło: congerdesign from Pixabay

Burak z chrzanem

Zdrowy dodatek do dania głównego - buraczki z chrzanem.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kg Burak Dodano do
  • 20 g chrzan Dodano do
  • sól Dodano do
  • 2 Łyżki Ocet winny Dodano do
  • 1 Łyżki Cukier Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Zacznij od oczyszczenia i oskrobania buraków. Ważne jest, aby dobrze go umyć, aby na końcowym etapie nie dostał się do niego piasek ani inne zabrudzenia.

2. Krok

Pokrój buraki na mniejsze kawałki i umieść je w misce z wodą. Aby zapobiec utracie typowego rubinowego koloru, dodaj odrobinę soku z cytryny, aby zachować świeżość i piękny kolor buraków.

3. Krok

Następnie ugotuj buraki w osolonej wodzie do miękkości. Można również dodać odrobinę cukru do wody, aby wzmocnić naturalną słodycz buraków.

4. Krok

Podczas gdy buraki się gotują, przygotuj chrzan. Zetrzyj go na drobnej tarce. Tutaj obowiązuje złota zasada, że im więcej chrzanu, tym ostrzejszy będzie rezultat. Osobiście preferuję średnią ostrość.

5. Krok

Po ugotowaniu odcedź buraki i pozwól im ostygnąć. Gdy będą już zimne, dodać starty chrzan, sól i doprawić octem winnym.

6. Krok

Na koniec wszystko dobrze wymieszaj i podawaj jako dodatek do mięsa lub jako osobną smaczną i zdrową sałatkę.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy