REKLAMA
Źródło: Pexels
Bulion warzywny
Lżejsza wersja bulionu.
REKLAMA
Składniki
porcje
8
- 200 g pietruszki
- 200 g selera
- 1 cebula
- 3 marchewki
- 1 pory
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1⁄2 łyżeczki sól
- 4 litry wody
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
70 min.
1. Krok
Warzywa umyj, obierz i pokrój na kawałki.
2. Krok
W garnku zagotuj 4 litry wody i dodaj warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i sól.
3. Krok
Gotuj na małym ogniu przez około 1 godzinę, aż warzywa będą miękkie.
4. Krok
Przecedź bulion przez gęste sito lub płótno do gotowania.
5. Krok
Bulion można przechowywać w lodówce przez kilka dni lub zamrozić na później.