REKLAMA

Źródło: FB: Szybkie i proste przepisy

Bułeczki drożdżowe

Pyszne, domowe bułeczki drożdżowe. Idealne na śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia. Są proste do przygotowania, a efekt końcowy na pewno Cię zadowoli.

REKLAMA

Składniki

porcje
8

Rozczyn:

  • 50 g drożdże Dodano do
  • 1 łyżeczka cukru Dodano do
  • 1 Łyżka mąki Dodano do
  • 12 Okulary mleko letnie Dodano do

Ciasto:

  • 500 g Mąka pszenn Dodano do
  • 100 g masło Dodano do
  • 12 Okulary cukier Dodano do
  • 12 Okulary mleko letnie Dodano do
  • 3 ks jajka Dodano do
  • sól Dodano do
  • marmolada lub powidła Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier, mąkę i wlać mleko.

2. Krok

Wymieszać składniki, przykryć ciasto ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3. Krok

Do miski wsypać mąkę, cukier i sól.

4. Krok

Dodać jajka, mleko, roztopione i ostudzone masło oraz wyrośnięte ciasto. Zagnieść ciasto. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut.

5. Krok

Następnie przełożyć ciasto na blat posypany odrobiną mąki. Podzielić ciasto na 12 części.

6. Krok

Na wierzch nałożyć łyżeczkę dżemu lub marmolady. Wygładź i uformuj bułeczki.

7. Krok

Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na około 10 minut.

8. Krok

Piec bułeczki w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2011 przepisy