:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/eP7X2EfuxdwVKKh9g1PF/f33b7d235aec510e210943a149eee4.jpeg)
Źródło: FB: Szybkie i proste przepisy
Bułeczki drożdżowe
Pyszne, domowe bułeczki drożdżowe. Idealne na śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia. Są proste do przygotowania, a efekt końcowy na pewno Cię zadowoli.
Składniki
Rozczyn:
- 50 g drożdże
- 1 łyżeczka cukru
- 1 Łyżka mąki
- 1⁄2 Okulary mleko letnie
Ciasto:
- 500 g Mąka pszenn
- 100 g masło
- 1⁄2 Okulary cukier
- 1⁄2 Okulary mleko letnie
- 3 ks jajka
- sól
- marmolada lub powidła
Najnowsze ulotki
Procedura
Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier, mąkę i wlać mleko.
Wymieszać składniki, przykryć ciasto ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę, cukier i sól.
Dodać jajka, mleko, roztopione i ostudzone masło oraz wyrośnięte ciasto. Zagnieść ciasto. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut.
Następnie przełożyć ciasto na blat posypany odrobiną mąki. Podzielić ciasto na 12 części.
Na wierzch nałożyć łyżeczkę dżemu lub marmolady. Wygładź i uformuj bułeczki.
Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na około 10 minut.
Piec bułeczki w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut.