REKLAMA
Bułeczki cynamonowe

Bułeczki cynamonowe

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Ślimaki

  • 70 ml letnie mleko Dodano do
  • 2 łyżki cukier Dodano do
  • 1 szt świeże drożdże Dodano do
  • 400 g mąka samozbrylająca Dodano do
  • 70 g cukier kryształ Dodano do
  • 1 Większy jajko Dodano do
  • 2 żółtko Dodano do
  • 180 g masło Dodano do
  • 5 łyżki Cukier (lub więcej) Dodano do
  • 2 łyżki Cynamon Dodano do
  • 4 łyżka stołowa Bita śmietana Dodano do

Lukier

  • 1 mascarpone Dodano do
  • 200 ml bita śmietana Dodano do
  • 1 opakowanie cukier waniliowy Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Przygotowujemy zaczyn z mleka, cukru i drożdży. Następnie mieszamy mąkę, cukier, jajka i zaczyn, po czym zagniatamy ciasto. Pozostawiamy na chwilę, aby podrosło.

2. Krok

Tymczasem przygotowujemy nadzienie. Roztapiamy masło, dodajemy cukier i cynamon, a następnie wszystko razem mieszamy.

3. Krok

Często wywałkowujemy ciasto, rozprowadzamy na nim nadzienie i zwijamy je w wałek. Następnie nożem (lub nitką) wycinamy ślimaczki.

4. Krok

Pozostawiamy na blasze na chwilę i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.

5. Krok

Przygotujemy polewę. Po prostu mieszamy mascarpone, śmietankę i cukier waniliowy.

6. Krok

Kiedy ślimaczki nabiorą koloru (po około 10 minutach), należy dodać do nich trochę śmietany do ubijania i wstawić do piekarnika na kolejne 10 minut.

Bułeczki cynamonowe - etap przygotowania 1
7. Krok

Po wyjęciu z piekarnika polewamy je polewą i możemy podać. :)

Bułeczki cynamonowe - etap przygotowania 1

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy