Bułeczki cynamonowe
Składniki
Ślimaki
- 70 ml letnie mleko
- 2 łyżki cukier
- 1 szt świeże drożdże
- 400 g mąka samozbrylająca
- 70 g cukier kryształ
- 1 Większy jajko
- 2 żółtko
- 180 g masło
- 5 łyżki Cukier (lub więcej)
- 2 łyżki Cynamon
- 4 łyżka stołowa Bita śmietana
Lukier
- 1 mascarpone
- 200 ml bita śmietana
- 1 opakowanie cukier waniliowy
Najnowsze ulotki
Procedura
Przygotowujemy zaczyn z mleka, cukru i drożdży. Następnie mieszamy mąkę, cukier, jajka i zaczyn, po czym zagniatamy ciasto. Pozostawiamy na chwilę, aby podrosło.
Tymczasem przygotowujemy nadzienie. Roztapiamy masło, dodajemy cukier i cynamon, a następnie wszystko razem mieszamy.
Często wywałkowujemy ciasto, rozprowadzamy na nim nadzienie i zwijamy je w wałek. Następnie nożem (lub nitką) wycinamy ślimaczki.
Pozostawiamy na blasze na chwilę i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
Przygotujemy polewę. Po prostu mieszamy mascarpone, śmietankę i cukier waniliowy.
Kiedy ślimaczki nabiorą koloru (po około 10 minutach), należy dodać do nich trochę śmietany do ubijania i wstawić do piekarnika na kolejne 10 minut.
Po wyjęciu z piekarnika polewamy je polewą i możemy podać. :)