Źródło: Pixabay: vandenhoff
Bożonarodzeniowy Kurczak Zapiekany
To prawdziwie świąteczne danie, które można łatwo przygotować na Boże Narodzenie i które cała rodzina pokocha. Harmonia smaków, soczystość piersi kurczaka i wygodne przygotowanie zapiekanek czyni ten przepis centrum świątecznego stołu.
Składniki
Warstwa mięsa
- 600 g Filet z piersi kurczaka
- 1 stuknięty tk sól
Warstwa serowa
- 200 g Starty ser trapistowski
- 200 g serek śmietankowy
- 2 Łyżka stołowa kwaśna śmietana
- 2 Łyżka stołowa Pietruszka
Warzywna warstwa
- 1 db Duża głowa cebuli
- 2 db Duża papryka
- 2 db pomidor
- 1 tk sól
- 1 tk pieprz czarny mielony
Najnowsze ulotki
Procedura
Ubijemy piersi z kurczaka, posólmy je i odłóżmy na bok.
Przygotujmy warstwę sera. Ser kremowy, starty ser, śmietanę i zieloną pietruszkę wymieszajmy.
Do warstwy warzywnej posiekaj cebulę, paprykę i pomidory, a następnie posól i popieprz.
Skladanie: nałożyć warstwę mięsa na dno naczynia żaroodpornego, następnie warstwę kremu serowego, a na końcu mieszankę warzywną. Powtarzaj warstwowanie, aż skończą się składniki.
Przykryj folią aluminiową i piecz w 200 stopniach przez 40 minut.
Usuń folię i piecz jeszcze 20 minut lub aż wierzchołek stanie się złotobrązowy.