Źródło: FB: 1000 pomysłów na obiad i nie tylko
Boczek rolowany
Boczek rolowany to jedno z moich ulubionych dań, które serwuję podczas świątecznych spotkań rodzinnych.
Składniki
- 2 kg surowego boczku
- 4 zęby czosnku
- 6 suszonych śliwek bez pestki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1⁄2 łyżeczki gorczycy białej
- 1⁄2 kolendry
- 1⁄2 słodkiej Papryki
- 1⁄4 łyżeczki kminku
- 1⁄4 Chili
Najnowsze ulotki
Procedura
Umyj mięso w zlewie i osusz papierowym ręcznikiem. Usuń skórę i dokładnie obejrzyj boczek od strony żeber. Wytnij małe chrząstki i kostki.
Następnie można obtoczyć mięso w przyprawach.
Ułóż mięso chudą stroną do góry.
Umieść kolejne cztery ząbki czosnku na boczku. Czosnek można również przecisnąć przez praskę.
Pokrój sześć śliwek w paski i umieść je na wierzchu mięsa.
Zwinąć boczek ciasno i związać sznurkiem kuchennym.
Ostrożnie zawiń boczek w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 12-24 godziny.
Usunąć folię. Rozgrzać dużą patelnię i ułożyć na niej roladę.
Smażyć przez około 10 minut, obracając ją.
Upieczoną roladę umieścić w rękawie do pieczenia. Zwiąż koniec sznurkiem lub zapinką.
Roladę z boczkiem umieścić w naczyniu do zapiekania i piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 70 minut.