REKLAMA

Źródło: FB: 1000 pomysłów na obiad i nie tylko

Boczek rolowany

Boczek rolowany to jedno z moich ulubionych dań, które serwuję podczas świątecznych spotkań rodzinnych.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 2 kg surowego boczku Dodano do
  • 4 zęby czosnku Dodano do
  • 6 suszonych śliwek bez pestki Dodano do
  • 1 łyżeczka majeranku Dodano do
  • 12 łyżeczki gorczycy białej Dodano do
  • 12 kolendry Dodano do
  • 12 słodkiej Papryki Dodano do
  • 14 łyżeczki kminku Dodano do
  • 14 Chili Dodano do
REKLAMA

Procedura

70 min.
1. Krok

Umyj mięso w zlewie i osusz papierowym ręcznikiem. Usuń skórę i dokładnie obejrzyj boczek od strony żeber. Wytnij małe chrząstki i kostki.

2. Krok

Następnie można obtoczyć mięso w przyprawach.

3. Krok

Ułóż mięso chudą stroną do góry.

4. Krok

Umieść kolejne cztery ząbki czosnku na boczku. Czosnek można również przecisnąć przez praskę.

5. Krok

Pokrój sześć śliwek w paski i umieść je na wierzchu mięsa.

6. Krok

Zwinąć boczek ciasno i związać sznurkiem kuchennym.

7. Krok

Ostrożnie zawiń boczek w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 12-24 godziny.

8. Krok

Usunąć folię. Rozgrzać dużą patelnię i ułożyć na niej roladę.

9. Krok

Smażyć przez około 10 minut, obracając ją.

10. Krok

Upieczoną roladę umieścić w rękawie do pieczenia. Zwiąż koniec sznurkiem lub zapinką.

11. Krok

Roladę z boczkiem umieścić w naczyniu do zapiekania i piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 70 minut.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy