REKLAMA

Źródło: FB: 1000 pomysłów na obiad i nie tylko

Bitki schabowe duszone w sosie pieczarkowym

Przepis na smaczne kotlety wieprzowe duszone w sosie grzybowym, odpowiednie na świąteczny lunch.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 ks plastry schabu Dodano do
  • 500 g pieczarek Dodano do
  • 2 ks cebule Dodano do
  • 3 łyżki masla Dodano do
  • 1 szkło bulionu mięsnego Dodano do
  • sól do smaku Dodano do
  • Świeżo mielony pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Na początku przygotuj schab. Posolić i popieprzyć plastry z obu stron. Na patelni rozgrzewam 2 łyżki masła, a następnie smażę mięso z obu stron na złoty kolor.

2. Krok

Gdy mięso jest już zarumienione, przekładam je do garnka. W tym samym garnku zaczynam dusić cebulę, pokrojoną w drobną kosteczkę, na pozostałej łyżce masła.

3. Krok

Gdy cebula jest już szklista, dodaję pokrojone pieczarki. Dzięki temu całość nabiera smaku i intensywności - pieczarki są kluczowym składnikiem tego dania, więc nie oszczędzam na nich.

4. Krok

Kiedy pieczarki zaczną puszczć sok, dodaję bulion mięsny i wracam do garnka schab. Następnie zamknięcie pokrywką i duszę wszystko razem na małym ogniu przez około godzinę.

5. Krok

Po tym czasie sprawdzam, czy mięso jest już miękkie. Jeśli tak, to jest gotowe do podania. Jeśli nie, duszę jeszcze przez około 15-20 minut.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy