REKLAMA

Źródło: harashchenkoalexandra from Canva

Biszkoptowe ciasto kakaowe

To biszkoptowe ciasto kakaowe jest idealne do różnych rodzajów tortów i deserów.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 6 kawałek duże jajka Dodano do
  • 180 g Cukier Dodano do
  • 150 g mąki pszennej Dodano do
  • 30 g kakao w proszku Dodano do
  • 5 łyżka stołowa Olej Dodano do
  • 5 łyżka stołowa Olej Dodano do
  • sok z cytryny Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Podziel jajka na białka i żółtka. Ubij żółtka z połową cukru aż do rozjaśnienia.

2. Krok

Ubij białka z sokiem z cytryny na sztywno, stopniowo dodawaj resztę cukru i ubijaj do powstania twardych szczytów.

3. Krok

Do żółtkowej mieszanki wmieszaj przesianej mąki zmieszanej z kakao i olejem.

4. Krok

Na koniec łatwo wymieszaj pianę z białek.

5. Krok

Formę na tort wyłóż papierem do pieczenia, wlej do niej ciasto, które pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy