REKLAMA

Źródło: harashchenkoalexandra from Canva

Biszkoptowe ciasto kakaowe

To biszkoptowe ciasto kakaowe jest idealne do różnych rodzajów tortów i deserów.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 6 kawałek duże jajka Dodano do
  • 180 g Cukier Dodano do
  • 150 g mąki pszennej Dodano do
  • 30 g kakao w proszku Dodano do
  • 5 łyżka stołowa Olej Dodano do
  • 5 łyżka stołowa Olej Dodano do
  • sok z cytryny Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Podziel jajka na białka i żółtka. Ubij żółtka z połową cukru aż do rozjaśnienia.

2. Krok

Ubij białka z sokiem z cytryny na sztywno, stopniowo dodawaj resztę cukru i ubijaj do powstania twardych szczytów.

3. Krok

Do żółtkowej mieszanki wmieszaj przesianej mąki zmieszanej z kakao i olejem.

4. Krok

Na koniec łatwo wymieszaj pianę z białek.

5. Krok

Formę na tort wyłóż papierem do pieczenia, wlej do niej ciasto, które pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy