REKLAMA
Źródło: harashchenkoalexandra from Canva
Biszkoptowe ciasto kakaowe
To biszkoptowe ciasto kakaowe jest idealne do różnych rodzajów tortów i deserów.
REKLAMA
Składniki
porcje
1
- 6 kawałek duże jajka
- 180 g Cukier
- 150 g mąki pszennej
- 30 g kakao w proszku
- 5 łyżka stołowa Olej
- 5 łyżka stołowa Olej
- sok z cytryny
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Podziel jajka na białka i żółtka. Ubij żółtka z połową cukru aż do rozjaśnienia.
2. Krok
Ubij białka z sokiem z cytryny na sztywno, stopniowo dodawaj resztę cukru i ubijaj do powstania twardych szczytów.
3. Krok
Do żółtkowej mieszanki wmieszaj przesianej mąki zmieszanej z kakao i olejem.
4. Krok
Na koniec łatwo wymieszaj pianę z białek.
5. Krok
Formę na tort wyłóż papierem do pieczenia, wlej do niej ciasto, które pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut.