REKLAMA

Źródło: Facebook - Recepty starej mamy

Bigos z kapusty mieszanej

Bigos to polska potrawa narodowa. Prawidłowy bigos zawiera zarówno kapustę, jak i kapustę kiszoną, kiełbasę i co najmniej dwa rodzaje mięsa, które są gotowane oddzielnie. Poszczególne przepisy mogą się różnić.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g Wieprzowina z kością Dodano do
  • 300 g front wołowy Dodano do
  • 400 g kapusta kiszona Dodano do
  • 400 g kapusta biała Dodano do
  • 200 g kiełbasa Dodano do
  • 100 g Wędzony boczek wieprzowy Dodano do
  • 100 ml Białe wino Dodano do
  • 40 g smalec Dodano do
  • 1 szt The Onion Dodano do
  • 1 szt liść laurowy Dodano do
  • mielona czerwona papryka Dodano do
  • suszony majeranek Dodano do
  • pieprz czarny mielony Dodano do
  • sól Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Wieprzowinę umyć, pokroić w kostkę i posolić. Cebulę posiekać i podsmażyć na rozgrzanym smalcu razem z mięsem.

2. Krok

Wołowinę pokroić w kostkę, podsmażyć na smalcu do obtoczenia mięsa. Zalać wodą, doprawić solą i dusić do miękkości.

3. Krok

Pokrój kapustę na cienkie plasterki, dopraw solą, zalej niewielką ilością wody i gotuj do półmiękkości bez przykrycia.

4. Krok

W innym garnku ugotuj kiszoną kapustę, aż będzie prawie miękka. Odcedź obie kapusty i dodaj do mięsa. Całość zalać białym winem.

5. Krok

Boczek pokroić w kostkę, kiełbasę w krążki. Dodać do mięsa i dobrze wymieszać.

6. Krok

Doprawić solą i pieprzem i dusić na małym ogniu do miękkości.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy