:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/bLtYbYxmeMB-cg2DyrYi/32318b3c6c3c3e9cdce767a5b75e1f.jpeg)
Źródło: Facebook - Recepty starej mamy
Bigos z kapusty mieszanej
Bigos to polska potrawa narodowa. Prawidłowy bigos zawiera zarówno kapustę, jak i kapustę kiszoną, kiełbasę i co najmniej dwa rodzaje mięsa, które są gotowane oddzielnie. Poszczególne przepisy mogą się różnić.
Składniki
- 500 g Wieprzowina z kością
- 300 g front wołowy
- 400 g kapusta kiszona
- 400 g kapusta biała
- 200 g kiełbasa
- 100 g Wędzony boczek wieprzowy
- 100 ml Białe wino
- 40 g smalec
- 1 szt The Onion
- 1 szt liść laurowy
- mielona czerwona papryka
- suszony majeranek
- pieprz czarny mielony
- sól
Najnowsze ulotki
Procedura
Wieprzowinę umyć, pokroić w kostkę i posolić. Cebulę posiekać i podsmażyć na rozgrzanym smalcu razem z mięsem.
Wołowinę pokroić w kostkę, podsmażyć na smalcu do obtoczenia mięsa. Zalać wodą, doprawić solą i dusić do miękkości.
Pokrój kapustę na cienkie plasterki, dopraw solą, zalej niewielką ilością wody i gotuj do półmiękkości bez przykrycia.
W innym garnku ugotuj kiszoną kapustę, aż będzie prawie miękka. Odcedź obie kapusty i dodaj do mięsa. Całość zalać białym winem.
Boczek pokroić w kostkę, kiełbasę w krążki. Dodać do mięsa i dobrze wymieszać.
Doprawić solą i pieprzem i dusić na małym ogniu do miękkości.