REKLAMA

Źródło: Facebook - Recepty starej mamy

Bigos z kapusty mieszanej

Bigos to polska potrawa narodowa. Prawidłowy bigos zawiera zarówno kapustę, jak i kapustę kiszoną, kiełbasę i co najmniej dwa rodzaje mięsa, które są gotowane oddzielnie. Poszczególne przepisy mogą się różnić.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g Wieprzowina z kością Dodano do
  • 300 g front wołowy Dodano do
  • 400 g kapusta kiszona Dodano do
  • 400 g kapusta biała Dodano do
  • 200 g kiełbasa Dodano do
  • 100 g Wędzony boczek wieprzowy Dodano do
  • 100 ml Białe wino Dodano do
  • 40 g smalec Dodano do
  • 1 szt The Onion Dodano do
  • 1 szt liść laurowy Dodano do
  • mielona czerwona papryka Dodano do
  • suszony majeranek Dodano do
  • pieprz czarny mielony Dodano do
  • sól Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Wieprzowinę umyć, pokroić w kostkę i posolić. Cebulę posiekać i podsmażyć na rozgrzanym smalcu razem z mięsem.

2. Krok

Wołowinę pokroić w kostkę, podsmażyć na smalcu do obtoczenia mięsa. Zalać wodą, doprawić solą i dusić do miękkości.

3. Krok

Pokrój kapustę na cienkie plasterki, dopraw solą, zalej niewielką ilością wody i gotuj do półmiękkości bez przykrycia.

4. Krok

W innym garnku ugotuj kiszoną kapustę, aż będzie prawie miękka. Odcedź obie kapusty i dodaj do mięsa. Całość zalać białym winem.

5. Krok

Boczek pokroić w kostkę, kiełbasę w krążki. Dodać do mięsa i dobrze wymieszać.

6. Krok

Doprawić solą i pieprzem i dusić na małym ogniu do miękkości.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy