Źródło: rostislavsedlacek from Canva
Bezowy syrop
Doskonały i orzeźwiający syrop z bzu, idealny do przygotowania zimnych napojów lub jako dodatek do lodów. Ten syrop możemy przygotować w domu bardzo łatwo i szybko.
Składniki
- 20 szt Fiołkowe kwiaty
- 1 l woda
- 1 kg cukier
- 1 szt cytryna
Najnowsze ulotki
Procedura
Opluczemy kwiaty bzu pod bieżącą wodą i zostawimy do osuszenia. Pozwalamy im trochę przewietrzyć się, aby wszystkie owady odeszły.
Do dużego garnka nalewamy wodę, dodajemy cukier i pozwalamy mu się rozpuścić. Doprowadzamy wodę do wrzenia.
Cytrynę myjemy, kroimy na plasterki i dodajemy do wrzącej wody.
Do garnka dodajemy kwiaty bzu i gotujemy przez 20 minut.
Po ugotowaniu pozwalamy mieszaninie ostygnąć, a następnie przecedzamy przez sitko. W ten sposób usuwamy kwiaty i cytrynę.
Syrup przelewamy do sterylizowanych butelek i zamykamy. Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.