REKLAMA

Źródło: rostislavsedlacek from Canva

Bezowy syrop

Doskonały i orzeźwiający syrop z bzu, idealny do przygotowania zimnych napojów lub jako dodatek do lodów. Ten syrop możemy przygotować w domu bardzo łatwo i szybko.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 20 szt Fiołkowe kwiaty Dodano do
  • 1 l woda Dodano do
  • 1 kg cukier Dodano do
  • 1 szt cytryna Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Opluczemy kwiaty bzu pod bieżącą wodą i zostawimy do osuszenia. Pozwalamy im trochę przewietrzyć się, aby wszystkie owady odeszły.

2. Krok

Do dużego garnka nalewamy wodę, dodajemy cukier i pozwalamy mu się rozpuścić. Doprowadzamy wodę do wrzenia.

3. Krok

Cytrynę myjemy, kroimy na plasterki i dodajemy do wrzącej wody.

4. Krok

Do garnka dodajemy kwiaty bzu i gotujemy przez 20 minut.

5. Krok

Po ugotowaniu pozwalamy mieszaninie ostygnąć, a następnie przecedzamy przez sitko. W ten sposób usuwamy kwiaty i cytrynę.

6. Krok

Syrup przelewamy do sterylizowanych butelek i zamykamy. Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy