REKLAMA

Źródło: Sinan Kocaslan from Getty Images Signature

Bezglutenowy chleb z mąki kukurydzianej

Bezglutenowy chleb kukurydziany to doskonały wybór dla osób z celiakią lub nadwrażliwością na gluten.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 500 g Mąka kukurydziana Dodano do
  • 1 łyżeczka Sole Dodano do
  • 1 łyżeczka Cukier Dodano do
  • 7 g Suszone drożdże Dodano do
  • 500 ml Letnia woda Dodano do
  • 2 łyżka stołowa Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia Dodano do
  • 2 łyżka stołowa Ocet winny lub jabłkowy Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Zacznij od wymieszania mąki kukurydzianej z solą i cukrem w misce.

2. Krok

W drugiej misce wymieszaj drożdże z letnią wodą, aby je aktywować.

3. Krok

Powoli dodawaj płynną mieszankę do suchej mieszanki i wymieszaj z oliwą z oliwek i octem.

4. Krok

Wymieszać ciasto i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod ręcznikiem na około godzinę.

5. Krok

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i wyłóż blachę papierem do pieczenia.

6. Krok

Wymieszaj ciasto i przenieś je na blachę do pieczenia, wygładź i odstaw na kolejne 15 minut.

7. Krok

Piec chleb kukurydziany przez około 30 minut.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy