REKLAMA
Źródło: Sinan Kocaslan from Getty Images Signature
Bezglutenowy chleb z mąki kukurydzianej
Bezglutenowy chleb kukurydziany to doskonały wybór dla osób z celiakią lub nadwrażliwością na gluten.
REKLAMA
Składniki
porcje
1
- 500 g Mąka kukurydziana
- 1 łyżeczka Sole
- 1 łyżeczka Cukier
- 7 g Suszone drożdże
- 500 ml Letnia woda
- 2 łyżka stołowa Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżka stołowa Ocet winny lub jabłkowy
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
90 min.
1. Krok
Zacznij od wymieszania mąki kukurydzianej z solą i cukrem w misce.
2. Krok
W drugiej misce wymieszaj drożdże z letnią wodą, aby je aktywować.
3. Krok
Powoli dodawaj płynną mieszankę do suchej mieszanki i wymieszaj z oliwą z oliwek i octem.
4. Krok
Wymieszać ciasto i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod ręcznikiem na około godzinę.
5. Krok
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
6. Krok
Wymieszaj ciasto i przenieś je na blachę do pieczenia, wygładź i odstaw na kolejne 15 minut.
7. Krok
Piec chleb kukurydziany przez około 30 minut.