REKLAMA

Źródło: Pixabay : Pexels

Bezglutenowe herbatniki z kakao

Bezglutenowe ciasteczka z kakao to jeden z moich ulubionych przepisów i robiłam je niezliczoną ilość razy dla rodziny i przyjaciół. Te bezglutenowe ciasteczka są miękkie, pyszne i łatwe do upieczenia. Nie zawierają glutenu, ale są tak pyszne, że nawet za nimi nie zatęsknisz. Niezależnie od tego, czy masz celiakię, czy po prostu chcesz ograniczyć spożycie pszenicy, te ciasteczka to prawdziwa uczta.

REKLAMA

Składniki

porcje
20
  • 200 g Mąka bezglutenowa Dodano do
  • 12 łyżeczka proszek do pieczenia Dodano do
  • Szczypta soli Dodano do
  • 100 g Niesłodzone kakao w proszku Dodano do
  • 100 g cukier Dodano do
  • 125 g Niesolone masło, temperatura pokojowa Dodano do
  • 1 duży jajko Dodano do
  • 1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Aby upiec bezglutenowe ciasteczka z kakao, rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Papier do pieczenia zapobiega przywieraniu ciastek do blachy i znacznie ułatwia jej późniejsze czyszczenie.

2. Krok

W średniej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao. Pamiętaj, aby wymieszać wystarczająco dużo, aby upewnić się, że suche składniki są w pełni wymieszane. Pomoże to uzyskać równomierny efekt pieczenia.

3. Krok

W osobnej dużej misce ubij masło z cukrem na puszystą masę. Wymagana jest tutaj cierpliwość, mieszanina powinna być naprawdę puszysta!

4. Krok

Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy do mieszanki masła i cukru i dobrze ubij. Oprzyj się pokusie dodania więcej niż jednego jajka. Jedno w zupełności wystarczy!

5. Krok

Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych. Ważne jest, aby nie dodawać ich wszystkich na raz, w przeciwnym razie mąka może się zbrylić. Kontynuuj mieszanie, aż uzyskasz gładkie ciasto.

6. Krok

Teraz nakładaj ciasto na przygotowaną blachę do pieczenia partiami. Należy jednak uważać, aby pozostawić wystarczająco dużo miejsca między ciastkami, ponieważ podczas pieczenia lekko się rozłożą.

7. Krok

Piecz ciastka przez 12-15 minut. Powinny być twarde na brzegach, ale wciąż nieco miękkie w środku - będą twardnieć w miarę stygnięcia.

8. Krok

Pozwól bezglutenowym ciasteczkom całkowicie ostygnąć przed podaniem. Nawet jeśli trudno jest czekać - chłodzenie jest ważnym procesem, aby osiągnąć idealną teksturę herbatników! Smacznego!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy