Źródło: Pixabay : Pexels
Bezglutenowe herbatniki z kakao
Bezglutenowe ciasteczka z kakao to jeden z moich ulubionych przepisów i robiłam je niezliczoną ilość razy dla rodziny i przyjaciół. Te bezglutenowe ciasteczka są miękkie, pyszne i łatwe do upieczenia. Nie zawierają glutenu, ale są tak pyszne, że nawet za nimi nie zatęsknisz. Niezależnie od tego, czy masz celiakię, czy po prostu chcesz ograniczyć spożycie pszenicy, te ciasteczka to prawdziwa uczta.
Składniki
- 200 g Mąka bezglutenowa
- 1⁄2 łyżeczka proszek do pieczenia
- Szczypta soli
- 100 g Niesłodzone kakao w proszku
- 100 g cukier
- 125 g Niesolone masło, temperatura pokojowa
- 1 duży jajko
- 1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby upiec bezglutenowe ciasteczka z kakao, rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Papier do pieczenia zapobiega przywieraniu ciastek do blachy i znacznie ułatwia jej późniejsze czyszczenie.
W średniej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao. Pamiętaj, aby wymieszać wystarczająco dużo, aby upewnić się, że suche składniki są w pełni wymieszane. Pomoże to uzyskać równomierny efekt pieczenia.
W osobnej dużej misce ubij masło z cukrem na puszystą masę. Wymagana jest tutaj cierpliwość, mieszanina powinna być naprawdę puszysta!
Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy do mieszanki masła i cukru i dobrze ubij. Oprzyj się pokusie dodania więcej niż jednego jajka. Jedno w zupełności wystarczy!
Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych. Ważne jest, aby nie dodawać ich wszystkich na raz, w przeciwnym razie mąka może się zbrylić. Kontynuuj mieszanie, aż uzyskasz gładkie ciasto.
Teraz nakładaj ciasto na przygotowaną blachę do pieczenia partiami. Należy jednak uważać, aby pozostawić wystarczająco dużo miejsca między ciastkami, ponieważ podczas pieczenia lekko się rozłożą.
Piecz ciastka przez 12-15 minut. Powinny być twarde na brzegach, ale wciąż nieco miękkie w środku - będą twardnieć w miarę stygnięcia.
Pozwól bezglutenowym ciasteczkom całkowicie ostygnąć przed podaniem. Nawet jeśli trudno jest czekać - chłodzenie jest ważnym procesem, aby osiągnąć idealną teksturę herbatników! Smacznego!