REKLAMA

Beza z truskawkami

Beza z truskawkami to doskonały deser na letnie popołudnie. Lekka, puszysta beza połączona z truskawkami tworzy niepowtarzalny smak, który z pewnością ucieszy podniebienie wszystkich miłośników słodkości.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 4 Białka jaj Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • 220 g cukru pudru Dodano do
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego Dodano do
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dodano do
  • 1 Łyżka mąki ziemniaczanej Dodano do
  • 500 g świeżych truskawek Dodano do
  • 500 ml śmietanki kremówki Dodano do
  • 2 łyżki cukru Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 120 stopni Celsjusza.

2. Krok

W misce ubij białka z solą na sztywną pianę.

3. Krok

Stopniowo dodawaj cukier puder, ciągle ubijając.

4. Krok

Dodaj ocet balsamiczny, ekstrakt z wanilii i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj delikatnie.

5. Krok

Na blaszce wyłóż papier do pieczenia i nałóż na niego równo pianę. Piecz przez 1,5 godziny.

6. Krok

Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw bezę do wystygnięcia.

7. Krok

W międzyczasie pokrój truskawki i wymieszaj je z cukrem. Odstaw na 20 minut.

8. Krok

Ubij śmietanę na sztywno.

9. Krok

Gdy beza całkowicie wystygnie, nałóż na nią ubitą śmietanę, a na wierzch ułóż truskawki.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1105 przepisy

Kolacja

2009 przepisy

Ciastka

347 przepisy

Ciasta

378 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Bez pieczenia

182 przepisy

Śniadanie

465 przepisy

Obiad

2153 przepisy