Beza z truskawkami
Beza z truskawkami to doskonały deser na letnie popołudnie. Lekka, puszysta beza połączona z truskawkami tworzy niepowtarzalny smak, który z pewnością ucieszy podniebienie wszystkich miłośników słodkości.
Składniki
- 4 Białka jaj
- szczypta soli
- 220 g cukru pudru
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 Łyżka mąki ziemniaczanej
- 500 g świeżych truskawek
- 500 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 120 stopni Celsjusza.
W misce ubij białka z solą na sztywną pianę.
Stopniowo dodawaj cukier puder, ciągle ubijając.
Dodaj ocet balsamiczny, ekstrakt z wanilii i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj delikatnie.
Na blaszce wyłóż papier do pieczenia i nałóż na niego równo pianę. Piecz przez 1,5 godziny.
Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw bezę do wystygnięcia.
W międzyczasie pokrój truskawki i wymieszaj je z cukrem. Odstaw na 20 minut.
Ubij śmietanę na sztywno.
Gdy beza całkowicie wystygnie, nałóż na nią ubitą śmietanę, a na wierzch ułóż truskawki.