Źródło: &fb. 1000 pomysłów na obiad i nie tylko
Barszcz z zakwasu
Zawsze kocham przygotowywać zupy, a barszcz z zakwasu to jedna z moich ulubionych. Nie ma dla mnie nic lepszego od gorącego barszczu na zimowe dni.
Składniki
Dla zakwasu:
- 1 ks biała rzepa
- 3 zęby czosnku
- 4 łyżki mąki żytniej
- 11⁄2 litry wody
Dla barszczu:
- 2 litry zakwasu
- 1 ks burak
- 1 ks cebula
- 2 zęby czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 1 ks liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki oleju
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od przygotowania zakwasu. Wlać wodę do dużej szklanej butelki lub słoika. Dodaj mąkę żytnią, drobno pokrojoną rzepę i czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać. Odstaw słoik w ciepłe miejsce na ok. 5 dni. Codziennie mieszaj zawartość. Po tym czasie powinien się pojawić charakterystyczny zapach kiszonego barszczu. Powstający zakwas jest podstawą do barszczu.
Dla barszczu zetrzyj na tarce o grubych oczkach buraka. Cebulę i czosnek drobno pokrój i podsmaż w rondlu na oleju.
Dodaj do rondla starty burak, liść laurowy, ziela angielskie oraz 2 litry zakwasu. Zupę doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 1 godzinę.
Przed podaniem zupę przecedź przez sito. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Kto lubi, może podać barszcz z uszkami lub z kawałkiem chleba.