REKLAMA

Źródło: &fb. 1000 pomysłów na obiad i nie tylko

Barszcz z zakwasu

Zawsze kocham przygotowywać zupy, a barszcz z zakwasu to jedna z moich ulubionych. Nie ma dla mnie nic lepszego od gorącego barszczu na zimowe dni.

REKLAMA

Składniki

porcje
6

Dla zakwasu:

  • 1 ks biała rzepa Dodano do
  • 3 zęby czosnku Dodano do
  • 4 łyżki mąki żytniej Dodano do
  • 112 litry wody Dodano do

Dla barszczu:

  • 2 litry zakwasu Dodano do
  • 1 ks burak Dodano do
  • 1 ks cebula Dodano do
  • 2 zęby czosnku Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • 1 ks liść laurowy Dodano do
  • kilka ziaren ziela angielskiego Dodano do
  • 2 łyżki oleju Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Zacznij od przygotowania zakwasu. Wlać wodę do dużej szklanej butelki lub słoika. Dodaj mąkę żytnią, drobno pokrojoną rzepę i czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać. Odstaw słoik w ciepłe miejsce na ok. 5 dni. Codziennie mieszaj zawartość. Po tym czasie powinien się pojawić charakterystyczny zapach kiszonego barszczu. Powstający zakwas jest podstawą do barszczu.

2. Krok

Dla barszczu zetrzyj na tarce o grubych oczkach buraka. Cebulę i czosnek drobno pokrój i podsmaż w rondlu na oleju.

3. Krok

Dodaj do rondla starty burak, liść laurowy, ziela angielskie oraz 2 litry zakwasu. Zupę doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 1 godzinę.

4. Krok

Przed podaniem zupę przecedź przez sito. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

5. Krok

Kto lubi, może podać barszcz z uszkami lub z kawałkiem chleba.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy