REKLAMA

Źródło: &fb. 1000 pomysłów na obiad i nie tylko

Barszcz z zakwasu

Zawsze kocham przygotowywać zupy, a barszcz z zakwasu to jedna z moich ulubionych. Nie ma dla mnie nic lepszego od gorącego barszczu na zimowe dni.

REKLAMA

Składniki

porcje
6

Dla zakwasu:

  • 1 ks biała rzepa Dodano do
  • 3 zęby czosnku Dodano do
  • 4 łyżki mąki żytniej Dodano do
  • 112 litry wody Dodano do

Dla barszczu:

  • 2 litry zakwasu Dodano do
  • 1 ks burak Dodano do
  • 1 ks cebula Dodano do
  • 2 zęby czosnku Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • 1 ks liść laurowy Dodano do
  • kilka ziaren ziela angielskiego Dodano do
  • 2 łyżki oleju Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Zacznij od przygotowania zakwasu. Wlać wodę do dużej szklanej butelki lub słoika. Dodaj mąkę żytnią, drobno pokrojoną rzepę i czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać. Odstaw słoik w ciepłe miejsce na ok. 5 dni. Codziennie mieszaj zawartość. Po tym czasie powinien się pojawić charakterystyczny zapach kiszonego barszczu. Powstający zakwas jest podstawą do barszczu.

2. Krok

Dla barszczu zetrzyj na tarce o grubych oczkach buraka. Cebulę i czosnek drobno pokrój i podsmaż w rondlu na oleju.

3. Krok

Dodaj do rondla starty burak, liść laurowy, ziela angielskie oraz 2 litry zakwasu. Zupę doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 1 godzinę.

4. Krok

Przed podaniem zupę przecedź przez sito. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

5. Krok

Kto lubi, może podać barszcz z uszkami lub z kawałkiem chleba.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2161 przepisy

Zupy i buliony

346 przepisy

Dania mięsne

1117 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Makaron

239 przepisy

Śniadanie

473 przepisy

Kolacja

2022 przepisy

Deser

1522 przepisy

Ciastka

350 przepisy

Ciasta

379 przepisy