Źródło: Dar1930 from Getty Images
Barszcz czerwony na zakwasie
Barszcz czerwony na zakwasie to jedno z tych dań, które zawsze kojarzy mi się z atmosferą Świąt Wielkanocnych. Jego przygotowanie wymaga czasu i cierpliwości, ale efekt końcowy jest wart każdej chwili poświęconej na jego stworzenie.
Składniki
- 1 kg buraków
- 11⁄2 litry wody
- 2 Łodygi selera naciowego
- 2 ks marchewki
- liść laurowy
- kilka ziaren pieprzu
- kilka ziela angielskiego
- 4 zęby czosnku
- sól do smaku
- Łyżeczka cukru (opcjonalnie)
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od przygotowania zakwasu. Umyj buraki, obierz, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do dużego słoja.
Dodaj do słoja obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Wszystko zalej wodą tak, aby buraki były całkowicie przykryte.
Przykryj słoik kawałkiem gazy zabezpieczonym gumką i odstaw w ciepłe miejsce na 4 dni.
Po tym czasie zakwas powinien być gotowy – powinien ładnie pachnieć i mieć lekko kwasowy smak.
Przygotuj wywar: ugotuj obrane marchewki i seler w 1,5 litra wody. Po ugotowaniu przecedzić wywar.
Dodaj do wywaru zakwas z buraków – ile dokładnie, zależy od tego, jak mocny barszcz lubisz.
Dopraw barszcz do smaku solą i cukrem. Jeśli jest za kwaśny, odrobinę skoryguje smak łyżeczka cukru. Dopraw także świeżo mielonym pieprzem.