REKLAMA

Źródło: Dar1930 from Getty Images

Barszcz czerwony na zakwasie

Barszcz czerwony na zakwasie to jedno z tych dań, które zawsze kojarzy mi się z atmosferą Świąt Wielkanocnych. Jego przygotowanie wymaga czasu i cierpliwości, ale efekt końcowy jest wart każdej chwili poświęconej na jego stworzenie.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 1 kg buraków Dodano do
  • 112 litry wody Dodano do
  • 2 Łodygi selera naciowego Dodano do
  • 2 ks marchewki Dodano do
  • liść laurowy Dodano do
  • kilka ziaren pieprzu Dodano do
  • kilka ziela angielskiego Dodano do
  • 4 zęby czosnku Dodano do
  • sól do smaku Dodano do
  • Łyżeczka cukru (opcjonalnie) Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Zacznij od przygotowania zakwasu. Umyj buraki, obierz, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do dużego słoja.

2. Krok

Dodaj do słoja obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Wszystko zalej wodą tak, aby buraki były całkowicie przykryte.

3. Krok

Przykryj słoik kawałkiem gazy zabezpieczonym gumką i odstaw w ciepłe miejsce na 4 dni.

4. Krok

Po tym czasie zakwas powinien być gotowy – powinien ładnie pachnieć i mieć lekko kwasowy smak.

5. Krok

Przygotuj wywar: ugotuj obrane marchewki i seler w 1,5 litra wody. Po ugotowaniu przecedzić wywar.

6. Krok

Dodaj do wywaru zakwas z buraków – ile dokładnie, zależy od tego, jak mocny barszcz lubisz.

7. Krok

Dopraw barszcz do smaku solą i cukrem. Jeśli jest za kwaśny, odrobinę skoryguje smak łyżeczka cukru. Dopraw także świeżo mielonym pieprzem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy