REKLAMA
Bakłażan z mięsem mielonym
Przepis na bakłażana zapiekanego z mięsem mielonym i tartym serem.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 2 Duże bakłażany
- 500 g Mięso mielone
- 1 The Onion
- 1 Przecier pomidorowy
- 1 łyżeczka Papryka mielona
- 100 g Tarty ser (np. mozzarella)
- oliwa z oliwek
- Sól i czarny pieprz
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
90 min.
1. Krok
Przekrój bakłażany na pół, wydrąż środek i pokrój go na małe kawałki. Umieść je na blasze do pieczenia, posmaruj oliwą z oliwek i piecz w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Krok
W międzyczasie podsmażyć drobno posiekaną cebulę i ząbki czosnku na patelni na oliwie z oliwek. Dodać mięso mielone i smażyć do zrumienienia.
3. Krok
Do mięsa dodać pokrojony środek bakłażana i przecier pomidorowy. Dopraw wszystko solą, pieprzem i papryką. Szybko wymieszać i dusić na małym ogniu przez około 10 minut.
4. Krok
Napełnij bakłażana mięsem mielonym i piecz w piekarniku przez 15 minut.