Źródło: Sandra Backwinkel from Getty Images
Babka z likieru jajecznego
Ten przepis na babkę z likierem jajecznym jest prosty, a końcowy produkt jest po prostu nieodparty. To świetny sposób, aby połączyć smaki likieru jajecznego i klasycznego ciasta. Jest pyszny, miękki i słodki - po prostu doskonały na każdą okazję.
Składniki
Ciasto
- 250 g mąka samozbrylająca
- 1 kawałek proszek do pieczenia
- 4 kawałek jajko
- 200 g cukier
- 200 ml Likier jajeczny
- 100 g masło
Tarcie
- 2 Łyżki Likier jajeczny
Inne:
- Biała czekolada do polewania
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i wysmaruj i wysyp mąką formę na babkę.
Ubij masło z cukrem w misce do uzyskania piany. Stopniowo dodawaj jajka i kontynuuj ubijanie.
Powoli dodaj likier jajeczny i wymieszaj.
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj ją do mieszanki. Mieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto.
Umieść ciasto w przygotowanej formie i piecz w piekarniku około 45 minut, lub aż babka będzie dobrze upieczona.
Wyjmij babkę z piekarnika i pozwól jej ostygnąć. Posmaruj ją likierem jajecznym i pozwól mu się wchłonąć.
Babka jest gotowa do podania!