REKLAMA

Źródło: Sandra Backwinkel from Getty Images

Babka z likieru jajecznego

Ten przepis na babkę z likierem jajecznym jest prosty, a końcowy produkt jest po prostu nieodparty. To świetny sposób, aby połączyć smaki likieru jajecznego i klasycznego ciasta. Jest pyszny, miękki i słodki - po prostu doskonały na każdą okazję.

REKLAMA

Składniki

porcje
8

Ciasto

  • 250 g mąka samozbrylająca Dodano do
  • 1 kawałek proszek do pieczenia Dodano do
  • 4 kawałek jajko Dodano do
  • 200 g cukier Dodano do
  • 200 ml Likier jajeczny Dodano do
  • 100 g masło Dodano do

Tarcie

  • 2 Łyżki Likier jajeczny Dodano do

Inne:

  • Biała czekolada do polewania Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i wysmaruj i wysyp mąką formę na babkę.

2. Krok

Ubij masło z cukrem w misce do uzyskania piany. Stopniowo dodawaj jajka i kontynuuj ubijanie.

3. Krok

Powoli dodaj likier jajeczny i wymieszaj.

4. Krok

Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj ją do mieszanki. Mieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto.

5. Krok

Umieść ciasto w przygotowanej formie i piecz w piekarniku około 45 minut, lub aż babka będzie dobrze upieczona.

6. Krok

Wyjmij babkę z piekarnika i pozwól jej ostygnąć. Posmaruj ją likierem jajecznym i pozwól mu się wchłonąć.

7. Krok

Babka jest gotowa do podania!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy