REKLAMA

Źródło: Canva

Babka włoska

Panettone to włoski świąteczny ciasto, które na pewno pokochasz. Smakiem przypomina coś pomiędzy babką a chlebem biskupim.

REKLAMA

Składniki

porcje
1

Zakwas

  • 75 ml letnie mleko Dodano do
  • 75 ml letnia woda Dodano do
  • 100 g mąka samozbrylająca Dodano do
  • 1 łyżka stołowa Cukier kryształ Dodano do
  • 2 szt jajko Dodano do

ciasto

  • 350 g mąka samozbrylająca Dodano do
  • 100 g cukier kryształ Dodano do
  • 1 łyżka stołowa esencja waniliowa Dodano do
  • 1 szt skórka cytrynowa Dodano do
  • 100 g zmiękczone masło Dodano do
  • 80 g kandyzowana skórka pomarańczowa Dodano do
  • 2 łyżka stołowa Masło do smarowania Dodano do
  • 130 g rodzynki Dodano do
  • 1 łyżeczka Sól Dodano do
  • 2 szt żółtko Dodano do
REKLAMA

Procedura

470 min.
1. Krok

Na początek przygotowujemy zaczyn. W misce mieszać drożdże z cukrem i mąką. Dodajemy letnią wodę i mleko. Na końcu dodajemy jajko. Zaczyn przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.

2. Krok

Przygotowanie ciasta Mieszamy mąkę z cukrem i solą. Dodajemy drożdże, skórkę cytrynową, żółtka, wanilię i wszystko razem mieszamy. Powstaje elastyczny bochenek. Miękkie masło dodajemy dopiero później. To ciasto znów zamieni się w lepką masę.

3. Krok

Na samym końcu dodajemy do ciasta startą skórkę z pomarańczy i rodzynki.

4. Krok

Przenosimy ciasto do szklanej miski, przykrywamy i zostawiamy na około 3 godziny do wyrośnięcia.

5. Krok

Posypujemy powierzchnię stolnicę, przełożyć ciasto na nią i uformować do pożądanego kształtu.

6. Krok

Przenosimy ciasto do formy do tortów (średnica 20 cm), która jest wyłożona papierem do pieczenia, dno i boki. W tej formie ponownie pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia przez około 3 godziny.

7. Krok

Po wyrośnięciu ciasto nacinamy na górze w kształcie krzyża i do środka kładziemy 1 łyżkę masła. Pieczemy ciasto w temperaturze 170°C przez około 50 minut.

8. Krok

Upieczone Panettone smarujemy 1PL stopionym masłem, aby ładnie się błyszczało. Następnie wyjmujemy je z formy i w dolnej części, mniej więcej w jednej trzeciej, przebijamy przez nie dwa patyki i pozostawiamy do ostygnięcia do góry nogami w większym garnku, aby nie straciło swojej wysokości.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy