Źródło: Canva
Babka włoska
Panettone to włoski świąteczny ciasto, które na pewno pokochasz. Smakiem przypomina coś pomiędzy babką a chlebem biskupim.
Składniki
Zakwas
- 75 ml letnie mleko
- 75 ml letnia woda
- 100 g mąka samozbrylająca
- 1 łyżka stołowa Cukier kryształ
- 2 szt jajko
ciasto
- 350 g mąka samozbrylająca
- 100 g cukier kryształ
- 1 łyżka stołowa esencja waniliowa
- 1 szt skórka cytrynowa
- 100 g zmiękczone masło
- 80 g kandyzowana skórka pomarańczowa
- 2 łyżka stołowa Masło do smarowania
- 130 g rodzynki
- 1 łyżeczka Sól
- 2 szt żółtko
Najnowsze ulotki
Procedura
Na początek przygotowujemy zaczyn. W misce mieszać drożdże z cukrem i mąką. Dodajemy letnią wodę i mleko. Na końcu dodajemy jajko. Zaczyn przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Przygotowanie ciasta Mieszamy mąkę z cukrem i solą. Dodajemy drożdże, skórkę cytrynową, żółtka, wanilię i wszystko razem mieszamy. Powstaje elastyczny bochenek. Miękkie masło dodajemy dopiero później. To ciasto znów zamieni się w lepką masę.
Na samym końcu dodajemy do ciasta startą skórkę z pomarańczy i rodzynki.
Przenosimy ciasto do szklanej miski, przykrywamy i zostawiamy na około 3 godziny do wyrośnięcia.
Posypujemy powierzchnię stolnicę, przełożyć ciasto na nią i uformować do pożądanego kształtu.
Przenosimy ciasto do formy do tortów (średnica 20 cm), która jest wyłożona papierem do pieczenia, dno i boki. W tej formie ponownie pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia przez około 3 godziny.
Po wyrośnięciu ciasto nacinamy na górze w kształcie krzyża i do środka kładziemy 1 łyżkę masła. Pieczemy ciasto w temperaturze 170°C przez około 50 minut.
Upieczone Panettone smarujemy 1PL stopionym masłem, aby ładnie się błyszczało. Następnie wyjmujemy je z formy i w dolnej części, mniej więcej w jednej trzeciej, przebijamy przez nie dwa patyki i pozostawiamy do ostygnięcia do góry nogami w większym garnku, aby nie straciło swojej wysokości.