REKLAMA

Źródło: Canva

Babka włoska

Panettone to włoski świąteczny ciasto, które na pewno pokochasz. Smakiem przypomina coś pomiędzy babką a chlebem biskupim.

REKLAMA

Składniki

porcje
1

Zakwas

  • 75 ml letnie mleko Dodano do
  • 75 ml letnia woda Dodano do
  • 100 g mąka samozbrylająca Dodano do
  • 1 łyżka stołowa Cukier kryształ Dodano do
  • 2 szt jajko Dodano do

ciasto

  • 350 g mąka samozbrylająca Dodano do
  • 100 g cukier kryształ Dodano do
  • 1 łyżka stołowa esencja waniliowa Dodano do
  • 1 szt skórka cytrynowa Dodano do
  • 100 g zmiękczone masło Dodano do
  • 80 g kandyzowana skórka pomarańczowa Dodano do
  • 2 łyżka stołowa Masło do smarowania Dodano do
  • 130 g rodzynki Dodano do
  • 1 łyżeczka Sól Dodano do
  • 2 szt żółtko Dodano do
REKLAMA

Procedura

470 min.
1. Krok

Na początek przygotowujemy zaczyn. W misce mieszać drożdże z cukrem i mąką. Dodajemy letnią wodę i mleko. Na końcu dodajemy jajko. Zaczyn przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.

2. Krok

Przygotowanie ciasta Mieszamy mąkę z cukrem i solą. Dodajemy drożdże, skórkę cytrynową, żółtka, wanilię i wszystko razem mieszamy. Powstaje elastyczny bochenek. Miękkie masło dodajemy dopiero później. To ciasto znów zamieni się w lepką masę.

3. Krok

Na samym końcu dodajemy do ciasta startą skórkę z pomarańczy i rodzynki.

4. Krok

Przenosimy ciasto do szklanej miski, przykrywamy i zostawiamy na około 3 godziny do wyrośnięcia.

5. Krok

Posypujemy powierzchnię stolnicę, przełożyć ciasto na nią i uformować do pożądanego kształtu.

6. Krok

Przenosimy ciasto do formy do tortów (średnica 20 cm), która jest wyłożona papierem do pieczenia, dno i boki. W tej formie ponownie pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia przez około 3 godziny.

7. Krok

Po wyrośnięciu ciasto nacinamy na górze w kształcie krzyża i do środka kładziemy 1 łyżkę masła. Pieczemy ciasto w temperaturze 170°C przez około 50 minut.

8. Krok

Upieczone Panettone smarujemy 1PL stopionym masłem, aby ładnie się błyszczało. Następnie wyjmujemy je z formy i w dolnej części, mniej więcej w jednej trzeciej, przebijamy przez nie dwa patyki i pozostawiamy do ostygnięcia do góry nogami w większym garnku, aby nie straciło swojej wysokości.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2152 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Dania mięsne

1104 przepisy

Kolacja

2008 przepisy

Ciasta i desery

1368 przepisy

Śniadanie

463 przepisy

Deser

1518 przepisy

Ciastka

346 przepisy

Szybkie posiłki

2025 przepisy

Ciasta

378 przepisy