REKLAMA
Źródło: pixabay
Babka dwukolorowa
Smaczna klasyczna babka, u nas prawie każdą niedzielę.
REKLAMA
Składniki
porcje
6
- 5 szt jajko
- 200 g cukier puder
- 1 dcl olej
- 1 dl woda
- 200 g mąka półgruboziarnista
- 2 łyżka stołowa kakao
- 1 proszek do pieczenia
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
70 min.
1. Krok
Jajka dzielimy na żółtka i białka. Z białek ubijam pianę.
2. Krok
Do żółtek dodaję cukier i ubijam. Dodajemy cukier waniliowy, olej i wodę. Ubijamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
3. Krok
Na koniec ubijemy pianę. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i mieszamy.
4. Krok
Formę do babki smarujemy i wysypujemy mąką. Wlewamy białe ciasto, a potem kakao. Pieczemy babkę w 170 stopniach przez 45 minut.