REKLAMA
Babka drozdzowa
Wypróbuj przepis na najlepszą drożdżową babkę o smaku cytryny z cukrowym posypem.
REKLAMA
Składniki
porcje
12
- 177 g olej
- 423 g mąka samozbrylająca
- 7 g proszek do pieczenia
- 3 g sól morska
- 1 szt starta skórka z cytryny
- 232 g cukier kryształ
- 3 szt jajko
- 211 g mleko pełne
- 2 łyżka stołowa sok z cytryny
- 100 g drożdże
- 7 g esencja waniliowa
- cukier puder
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
Źródło: Youtube
2. Krok
Dodajemy do niej startą skórkę z cytryny.
Źródło: Youtube
3. Krok
Do suchej mieszanki dodajemy jajka z cukrem i mieszamy je trzepaczką.
Źródło: Youtube
4. Krok
Po wymieszaniu dodajemy do ciasta olej, mleko, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy.
5. Krok
Na koniec do ciasta dodajemy aktywne drożdże.
Źródło: Youtube
6. Krok
Formę do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Wlewamy do niej ciasto i wkładamy do pieca nagrzanego do 180°C na około 45 minut.
Źródło: Youtube
7. Krok
Po upieczeniu babki wyjmujemy ją z piekarnika i po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.