REKLAMA
Babka drozdzowa

Babka drozdzowa

Wypróbuj przepis na najlepszą drożdżową babkę o smaku cytryny z cukrowym posypem.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 177 g olej Dodano do
  • 423 g mąka samozbrylająca Dodano do
  • 7 g proszek do pieczenia Dodano do
  • 3 g sól morska Dodano do
  • 1 szt starta skórka z cytryny Dodano do
  • 232 g cukier kryształ Dodano do
  • 3 szt jajko Dodano do
  • 211 g mleko pełne Dodano do
  • 2 łyżka stołowa sok z cytryny Dodano do
  • 100 g drożdże Dodano do
  • 7 g esencja waniliowa Dodano do
  • cukier puder Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.

Babka drozdzowa - etap przygotowania 1

Źródło: Youtube

2. Krok

Dodajemy do niej startą skórkę z cytryny.

Babka drozdzowa - etap przygotowania 1

Źródło: Youtube

3. Krok

Do suchej mieszanki dodajemy jajka z cukrem i mieszamy je trzepaczką.

Babka drozdzowa - etap przygotowania 1

Źródło: Youtube

4. Krok

Po wymieszaniu dodajemy do ciasta olej, mleko, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy.

5. Krok

Na koniec do ciasta dodajemy aktywne drożdże.

Babka drozdzowa - etap przygotowania 1

Źródło: Youtube

6. Krok

Formę do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Wlewamy do niej ciasto i wkładamy do pieca nagrzanego do 180°C na około 45 minut.

Babka drozdzowa - etap przygotowania 1

Źródło: Youtube

7. Krok

Po upieczeniu babki wyjmujemy ją z piekarnika i po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy