REKLAMA
Źródło: MarinaParshina from Getty Images
Babeczki ze śliwkami
Świeże śliwki w babeczkach są cudownie soczyste i w połączeniu z delikatnym ciastem nadają babeczkom wspaniały słodko-kwaśny smak.
REKLAMA
Składniki
porcje
12
- 200 g Mąka
- 100 g Cukier
- 100 g Masło
- 2 kawałek jajka
- 1 łyżka Proszek do pieczenia
- 1 łyżka Ekstrakt waniliowy
- szczypta soli
- 12 kawałek śliwki
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Najpierw przygotuj ciasto. Umieść masło i cukier w misce i ubijaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
2. Krok
Dodaj jajka i ekstrakt waniliowy i ponownie dobrze ubij.
3. Krok
Powoli dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Delikatnie wymieszać ciasto, aby nie wypchnąć powietrza.
4. Krok
Przekrój każdą śliwkę na pół i usuń pestkę.
5. Krok
Podzielić ciasto do foremek na muffinki, tylko do połowy. Umieść połówkę śliwki na każdej muffince i lekko wciśnij ją w ciasto.
6. Krok
Piec w temperaturze 180°C przez około 25 minut.