REKLAMA

Źródło: MarinaParshina from Getty Images

Babeczki ze śliwkami

Świeże śliwki w babeczkach są cudownie soczyste i w połączeniu z delikatnym ciastem nadają babeczkom wspaniały słodko-kwaśny smak.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 200 g Mąka Dodano do
  • 100 g Cukier Dodano do
  • 100 g Masło Dodano do
  • 2 kawałek jajka Dodano do
  • 1 łyżka Proszek do pieczenia Dodano do
  • 1 łyżka Ekstrakt waniliowy Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • 12 kawałek śliwki Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Najpierw przygotuj ciasto. Umieść masło i cukier w misce i ubijaj do uzyskania gładkiej konsystencji.

2. Krok

Dodaj jajka i ekstrakt waniliowy i ponownie dobrze ubij.

3. Krok

Powoli dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Delikatnie wymieszać ciasto, aby nie wypchnąć powietrza.

4. Krok

Przekrój każdą śliwkę na pół i usuń pestkę.

5. Krok

Podzielić ciasto do foremek na muffinki, tylko do połowy. Umieść połówkę śliwki na każdej muffince i lekko wciśnij ją w ciasto.

6. Krok

Piec w temperaturze 180°C przez około 25 minut.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy