Babeczki z truskawkami
Super miękkie, delikatne i pełne świeżych owoców. Najlepsze truskawkowe muffiny, które pozostają wspaniałe także następnego dnia!
Składniki
Ciasto
- 200 g mąka zwykła specjalna
- 50 g mąka półgruboziarnista
- 250 g Cukier kryształ
- 11⁄2 dl mleko
- 1⁄2 dl olej
- 2 szt jajko
- 2 łyżeczka Proszek do pieczenia
- 1⁄2 łyżeczka Sól
Poza tym
- świeże truskawki
- Trochę cukier puder
- 200 ml mleko
- trochę cukier
Najnowsze ulotki
Procedura
Suche składniki umieścimy w jednej misce, a mokre w drugiej. Następnie wszystko mieszamy, aby uzyskać gładkie, gęstsze ciasto. Ciasto wlewamy do papierowych foremek, ale tylko do połowy. Teraz dodajemy truskawki, które najpierw zanurzamy w cukrze. Na koniec wlewamy do foremek resztę ciasta. Muffinki pieczemy w temperaturze 190°C przez 20 minut. Upieczone pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Podgrzewamy 2dl mleka z odrobiną cukru i moczymy muffinki. Moczymy zimne muffiny w gorącym mleku około 5-6 sekund, trzeba liczyć🙂 Na końcu muffiny pozostawiamy na co najmniej 2-3 godziny, ale spokojnie możesz także 7-8 godzin. Szczerze mówiąc, są najlepsze następnego dnia, więc możesz je upiec nawet dzień wcześniej🙂
To są jedne z NAJLEPSZYCH muffinek, które znam i regularnie piekę. Krótkie moczenie w mleku dodaje im nie tylko smaku, ale przede wszystkim wilgotności. Myślę, że jak raz wypróbujesz takie muffinki, nie będziesz robił inaczej🙂 Piekę w domu wiele muffinek i moczenie w mleku jest dla mnie codziennością. Smacznego !
Moje kolejne przepisy można znaleźć również na moim blogu cesminazuenal.blogspot.com i na Youtube