REKLAMA
Baba Wielkanocna
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnej wielkanocnej baby z wędzonki. Spróbujcie :)
REKLAMA
Składniki
porcje
12
- 9 Ciasto bułki
- 12 jajko
- 1⁄2 kg Wędzona karkówka
- 1 Domowa kiełbasa
- 0.3 kg bekon
- sól
- pieprz czarny mielony
- Pietruszka
- smalec
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
80 min.
1. Krok
Ugotować wędzonkę i odstawić do ostygnięcia. Nie odlewać wody, wykorzystamy ją później.
2. Krok
Wszystkie mięsa (wędzonkę, kiełbasę i boczek) pokroić na małe kawałki.
3. Krok
Rozerwać ciasto i odlać wodę z wędzonki.
4. Krok
Ubijamy jajka, dodajemy drobno posypane mąką kawałki ciasta i pokrojone mięso. Doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki. Wszystko wymieszamy.
5. Krok
Głęboką blachę do pieczenia wysmarować smalcem i równomiernie wylać masę.
6. Krok
Pieczemy w piekarniku przez 50 minut w temperaturze 180°C. Po pół godzinie możemy wstawić do piekarnika grubszą warstwę, aby wierzch baby trochę się przypiekł.
7. Krok
Bon appetit.