:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/VDdS5oxjvHZwI-k-TlSR/70613e3cd1e96a2433e4618fa6968d.jpeg)
Źródło: joannawnuk from Getty Images
Anielskie Ruchańce
Delikatne, lekkie i smakowite ruchańce, które rozpływają się w ustach. Idealne na każdą okazję!
Składniki
- 350 g mąki
- 300 ml ciepłego mleka
- 25 g drożdży świeżych
- 1⁄4 Okulary cukru
- 1 Łyżka cukru waniliowego
- 30 g masła rozpuszczonego
- 2 ks jajka
- 1 Łyżka spirytusu
- 1 litr oleju do smażenia
- szczypta soli
Najnowsze ulotki
Procedura
Pokruszyć drożdże, dodać połowę ciepłego mleka i łyżkę cukru. Wymieszać.
Wsypać mąkę do dużej miski, zrobić dołek na środku i wlać drożdże z cukrem. Lekko posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.
Po 10 minutach oddzielić białka od żółtek i ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Wymieszać pozostałe mleko z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym aż do rozpuszczenia.
Dodaj żółtka i mleko z cukrami do mąki i drożdży i ubijaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Wlać roztopione letnie masło.
Dodać alkohol i wymieszać.
Dodać pianę z białek i krótko wymieszać.
Przykryć miskę z ciastem i odstawić na bok.
Rozgrzać olej do 175°C. Przygotuj dwie łyżki i kubek lub miskę z olejem, w którym zanurzysz łyżki.
Zanurz łyżki w oleju i nabierz trochę ciasta jedną łyżką, a następnie upuść ciasto na olej drugą łyżką.
Smażyć z obu stron.
Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.