REKLAMA
Zupa z dynią
Fantastyczna wegańska zupa z dynią
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 4 łyżki oleju
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 5 g imbiru
- 700 g dyni
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 200 g brukselki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 puszka pomidorów
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka tymianku
- Pieprz i sól do smaku
- 200 ml śmietanki owsianej
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
W dużym garnku rozgrzej olej. Cebulę pokrój w drobną kostkę i smaż na średnim ogniu przez 5 minut co jakiś czas mieszając.
2. Krok
Do garnka dodaj posiekany czosnek oraz imbir i podsmaż ciągle mieszając.
3. Krok
Dynię obierz ze skórki i pozbądź się pestek. Pokrój ją w średniej wielkości kostkę i dodaj do garnka. Dodaj też brukselki przekrojone na pół. Smaż przez 5 minut.
4. Krok
Dodaj koncentrat pomidorowy, wlej bulion oraz pomidory z puszki i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut lub do momentu, aż dynia i brukselka będą miękkie.
5. Krok
Odcedź i przepłucz fasolę. Dodaj ją do zupy, wsyp przyprawy i gotuj jeszcze 1 minutę.
6. Krok
Pod koniec wlej roślinną śmietankę i wymieszaj.Podawaj ją z posiekaną zieloną pietruszką lub ostrymi papryczkami.