Źródło: Facebook - Varenie je radosť.
Zupa z czerwonej soczewicy
Bardzo smaczna i szybka zupa z czerwonej soczewicy, którą można ugotować w 30 minut.
Składniki
- 1 opakowanie soczewica czerwona
- 3 szt marchewki
- 3 szt ziemniak
- 200 ml krem do gotowania
- 1 łyżka stołowa masło
- 1 łyżka stołowa vegeta
- Czarny pieprz mielony
- sól
- oliwa z oliwek
- woda
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw oczyść i pokrój w kostkę ziemniaki i marchewkę.
Do garnka wlewamy odrobinę oleju i podsmażamy marchewkę. Po chwili dodaj ziemniaki i zalej wymaganą ilością wody. Im więcej wody, tym zupa będzie rzadsza.
Posolić zupę, dodać vegetę i czarny pieprz. Gotować przez około 15 minut.
Gdy czas dobiegnie końca, dodaj do zupy czerwoną soczewicę i gotuj przez kolejne 20 minut.
Około 5 minut przed końcem dodaj do zupy śmietanę do gotowania. Dodaj masło do zupy, gdy zostanie odstawiona z ognia. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Odłóż kilka kostek marchewki z zupy i zmiksuj resztę. Powstanie bardzo smaczna, kremowa zupa. Podawać z kostkami marchewki, kiełbasą i posypką z jasnej cebuli.