Źródło: Piotr Krzeslak from Getty Images
Zupa z Botwiny
Delikatna, zielona zupa na bazie młodych liści buraka, z dodatkiem młodych ziemniaków. Idealna na lekki, letni obiad.
Składniki
Podstawowe składniki
- 500 g młodej botwiny (liście buraka)
- 300 g Młodych ziemniaków
- 1 ks większa marchew
- 1 ks pęczek natki pietruszki
- 1 ks liść laurowy
- 4 ks ziarna ziela angielskiego
- 1 ks Szczypiorek
- 11⁄2 l wody
Dodatkowe składniki
- 200 g śmietany 18%
- 1 ks żółtko
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
Najnowsze ulotki
Procedura
Przygotuj warzywa: umyj botwinę i ziemniaki. Marchew i natkę pietruszki obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
Ziemniaki i marchew ugotuj na lekko osolonej wodzie wraz z listkiem laurowym i ziarnami ziela angielskiego.
Kiedy warzywa będą gotowe, dodaj pokrojoną botwinę i gotuj jeszcze przez około 10 minut do momentu kiedy botwina zmięknie.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć poszatkowany szczypiorek i szczyptę soli. Chwilę smaż, pamiętając, żeby szczypiorek nie przypalił się.
Kiedy zupa jest prawie gotowa, w małej miseczce wymieszaj śmietanę z żółtkiem. Do miski dolej nieco gorącego wywaru z zupy, szybko mieszając. To pozwoli na bezproblemowe wprowadzenie śmietany do gorącej zupy.
Dodaj śmietanę do zupy, dokładnie mieszając. Gotuj na małym ogniu jeszcze przez kilka minut, unikając wrzenia. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podawaj zupę gorącą, posypaną prażonym szczypiorkiem. Smacznego!