REKLAMA

Źródło: Piotr Krzeslak from Getty Images

Zupa z Botwiny

Delikatna, zielona zupa na bazie młodych liści buraka, z dodatkiem młodych ziemniaków. Idealna na lekki, letni obiad.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Podstawowe składniki

  • 500 g młodej botwiny (liście buraka) Dodano do
  • 300 g Młodych ziemniaków Dodano do
  • 1 ks większa marchew Dodano do
  • 1 ks pęczek natki pietruszki Dodano do
  • 1 ks liść laurowy Dodano do
  • 4 ks ziarna ziela angielskiego Dodano do
  • 1 ks Szczypiorek Dodano do
  • 112 l wody Dodano do

Dodatkowe składniki

  • 200 g śmietany 18% Dodano do
  • 1 ks żółtko Dodano do
  • 1 szczypta sól Dodano do
  • 1 szczypta pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Przygotuj warzywa: umyj botwinę i ziemniaki. Marchew i natkę pietruszki obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

2. Krok

Ziemniaki i marchew ugotuj na lekko osolonej wodzie wraz z listkiem laurowym i ziarnami ziela angielskiego.

3. Krok

Kiedy warzywa będą gotowe, dodaj pokrojoną botwinę i gotuj jeszcze przez około 10 minut do momentu kiedy botwina zmięknie.

4. Krok

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć poszatkowany szczypiorek i szczyptę soli. Chwilę smaż, pamiętając, żeby szczypiorek nie przypalił się.

5. Krok

Kiedy zupa jest prawie gotowa, w małej miseczce wymieszaj śmietanę z żółtkiem. Do miski dolej nieco gorącego wywaru z zupy, szybko mieszając. To pozwoli na bezproblemowe wprowadzenie śmietany do gorącej zupy.

6. Krok

Dodaj śmietanę do zupy, dokładnie mieszając. Gotuj na małym ogniu jeszcze przez kilka minut, unikając wrzenia. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

7. Krok

Podawaj zupę gorącą, posypaną prażonym szczypiorkiem. Smacznego!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy