REKLAMA

Źródło: Piotr Krzeslak from Getty Images

Zupa z Botwiny

Delikatna, zielona zupa na bazie młodych liści buraka, z dodatkiem młodych ziemniaków. Idealna na lekki, letni obiad.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Podstawowe składniki

  • 500 g młodej botwiny (liście buraka) Dodano do
  • 300 g Młodych ziemniaków Dodano do
  • 1 ks większa marchew Dodano do
  • 1 ks pęczek natki pietruszki Dodano do
  • 1 ks liść laurowy Dodano do
  • 4 ks ziarna ziela angielskiego Dodano do
  • 1 ks Szczypiorek Dodano do
  • 112 l wody Dodano do

Dodatkowe składniki

  • 200 g śmietany 18% Dodano do
  • 1 ks żółtko Dodano do
  • 1 szczypta sól Dodano do
  • 1 szczypta pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Przygotuj warzywa: umyj botwinę i ziemniaki. Marchew i natkę pietruszki obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

2. Krok

Ziemniaki i marchew ugotuj na lekko osolonej wodzie wraz z listkiem laurowym i ziarnami ziela angielskiego.

3. Krok

Kiedy warzywa będą gotowe, dodaj pokrojoną botwinę i gotuj jeszcze przez około 10 minut do momentu kiedy botwina zmięknie.

4. Krok

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć poszatkowany szczypiorek i szczyptę soli. Chwilę smaż, pamiętając, żeby szczypiorek nie przypalił się.

5. Krok

Kiedy zupa jest prawie gotowa, w małej miseczce wymieszaj śmietanę z żółtkiem. Do miski dolej nieco gorącego wywaru z zupy, szybko mieszając. To pozwoli na bezproblemowe wprowadzenie śmietany do gorącej zupy.

6. Krok

Dodaj śmietanę do zupy, dokładnie mieszając. Gotuj na małym ogniu jeszcze przez kilka minut, unikając wrzenia. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

7. Krok

Podawaj zupę gorącą, posypaną prażonym szczypiorkiem. Smacznego!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy