REKLAMA
Źródło: Canva
Zupa z botwinki
Idealna zupa pełna antyoksedantów.
REKLAMA
Składniki
porcje
6
- 3 pęczki młodej botwinki małe
- 3 młode marchewki
- 4 młode ziemniaki
- 2 szkalnki śmietany
- 1 litr bulionu warzywnego
- mały pęczek koperku
- 2 łyżki masła klarowanego
- 3 łyżki soku z cytryny
- łyżeczki pół soli
- łyżeczka płaska cukru
- 1⁄4 łyżeczki pieprzu
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
Umyj botwinkę i koperek bardzo dokładnie w zimnej, bieżącej wodzie. Umyj też marchew oraz ziemniaki.
2. Krok
Na nagrzany olej wrzuć warzywa i podsmaż je w garnku bez przykrycia przez dziesięć minut.
3. Krok
Porcję botwinki z buraczkami umieść w garnku z podsmażonymi ziemniaczkami i marchewką. Do garnka wlej też litr bulionu.
4. Krok
Dodaj do botwinki poszatkowany koperek, trzy łyżki soku z cytryny lub limonki, pół łyżeczki soli, płaską łyżeczkę cukru, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu. Zabiel gęstą śmietaną.