Źródło: LauriPatterson via iStockPhotos
Zupa Mulligatawny z Indii
Zupa Mulligatawny to tradycyjne danie kuchni indyjskiej, łączące pikantne i słodkie smaki. Łączy w sobie to, co najlepsze z zachodu i wschodu i jest bardzo popularna w swojej ojczyźnie, Wielkiej Brytanii. Ta sycąca zupa z kurczaka z soczewicą i jabłkami może być podawana jako danie główne.
Składniki
- 500 g filet z kurczaka
- 100 g żółte soczewicy
- 2 Kawałek jabłko
- 1 Kawałek cebula
- 2 Palec czosnek
- 1 Kawałek marchew
- 1 l rosół z kurczaka
- 2 Łyżka curry w proszku
- 1 Łyżka oliwa z oliwek
- 2 Łyżka sok z cytryny
Najnowsze ulotki
Procedura
1. Krok: Najpierw kroisz pierś z kurczaka na kostki dla zupy Mulligatawny i smażysz je w garnku z oliwą z oliwek. Następnie wyjmujesz mięso z kurczaka z garnka i odstawiasz je na bok.
Krok 2: Następnie pokrój cebulę, czosnek i marchewkę na kostkę i dodaj je do tego samego garnka. Duszone warzywa przez około 5 minut.
3. Krok: Teraz dodaj soczewicę i curry, dobrze wszystko wymieszaj. Następnie dodaj rosół z kurczaka i gotuj zupę przez około 30 minut.
4. Krok: Podczas gdy zupa się gotuje, obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój je na małe kawałki. Następnie dodaj je do zupy.
5. Krok: Po ugotowaniu zupy dodaj mięso z kurczaka i sok z cytryny, a następnie gotuj zupę jeszcze przez około 10 minut. Po tym, Twoja zupa Mulligatawny jest gotowa do podania.