Źródło: CCat82 from Getty Images
Zupa meksykańska
Można ją dowolnie modyfikować dodając ulubione składniki lub zmieniając stopień ostrości.
Składniki
- 400 g mięsa mielonego
- Puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy
- 2 Papryki
- 1 ks duża cebula
- 2 zęby czosnku
- 500 g świeżych pomidorów
- 1 szkło bulionu drobiowego lub warzywnego
- 2 łyżeczki chilli w proszku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 łyżeczki cynamonu
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy do smażenia
- świeża kolendra do dekoracji
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej oliwę na dużej patelni, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż do momentu aż cebula stanie się szklista - około 5 minut.
Dodaj mięso mielone i smaż, aż będzie w pełni ugotowane. Unikaj przesmażania mięsa – zbyt długi czas na patelni może sprawić, że stanie się suche.
W tym czasie pokrój paprykę na małe kawałki i dodaj do mięsa. Smaż wszystko razem przez kolejne 5 minut.
Dodaj do patelni czerwoną fasolę, kukurydzę i pomidory wraz z sokiem. Jeżeli używasz świeżych pomidorów, pokrój je na małe kawałki.
Wsyp chilli, paprykę, cynamon i dopraw solą oraz pieprzem. Mieszaj wszystko razem tak, aby składniki były dobrze wymieszane.
Dodaj bulion, zmniejsz ogień do średniego i gotuj pod przykryciem przez około 20 minut. Czas gotowania może się różnić w zależności od wielkości kawałków papryki i pomidorów, także dopilnuj, aby warzywa były miękkie.
Podawaj gorącą, posypaną świeżą kolendrą. Malowniczo wygląda też łyżka śmietany na wierzchu. Idealnie smakuje z chrupiącym pieczywem.