REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/Uv_A-zBQrawnA44Ztc5g/a29b2379aff9195ab2db6b2b7f123b.jpeg)
Źródło: FB: 1000 pomysłów na obiad i nie tylko
Zupa gyros
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 500 g fileta z kurczaka
- 250 g pieczarek
- 2 ks cebule czerwone
- 1⁄2 puszki kukurydzy
- 1 ks papryka czerwona
- 1 ks papryka żółta
- 1 ks papryka zielona
- 2 zęby czosnku
- 3 łyżki ketchupu pikantnego
- 1 l wody
- 150 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 łyżeczki przyprawy gyros
- sól i pieprz
- szczypta chilli
- Olej do smażenia
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Pokroić kurczaka w kostkę, posypać przyprawą do gyrosa i wymieszać.
2. Krok
Rozgrzać tłuszcz na patelni i usmażyć kurczaka na złoty kolor.
3. Krok
Pokroić cebulę w krążki, a czosnek w plasterki. Przełożyć do rondla o grubym dnie z odrobiną tłuszczu i podsmażyć.
4. Krok
Pokrój grzyby, dodaj je do cebuli i czosnku i podsmaż razem.
5. Krok
Pokrój paprykę, dodaj ją do rondla i smaż przez chwilę. 6. Następnie dolewamy wodę, dodajemy kukurydzę, kurczaka, ketchup, słodką paprykę, chili w proszku, szczyptę soli i pieprzu - wszystko razem mieszamy i gotujemy przez 30 minut.
6. Krok
Dodaj śmietanę do zupy i gotuj jeszcze przez kilka minut.