REKLAMA

Źródło: Wiktory from Getty Images

Zupa fasolowa z wieprzowiną

Zupę fasolową z wieprzowiną przygotowuję najczęściej w chłodne zimowe miesiące. Jest tak sycąca, że można ją podawać jako danie główne.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kg Suszona biała fasola Dodano do
  • 500 g wieprzowiny Dodano do
  • 2 szt średnia cebula Dodano do
  • 3 goździki Czosnek Dodano do
  • 3 szt marchew Dodano do
  • 3 szt Kości wieprzowe Dodano do
  • 3 litr wody Dodano do
  • 2 łyżki Smalec Dodano do
  • sól i pieprz Dodano do
  • Majeranek Dodano do
  • papryka do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

150 min.
1. Krok

Najpierw przygotuj fasolę, którą zalej zimną wodą. Pozostawić na noc do namoczenia. Odcedź namoczoną fasolę i umieść ją w dużym garnku.

2. Krok

Dodać posiekane mięso i kości, zalać wodą i gotować na średnim ogniu. Podczas gotowania okresowo zbierać pianę.

3. Krok

Gdy piana przestanie się tworzyć, dodaj pokrojoną marchewkę i kontynuuj gotowanie. Jest to okazja do doprawienia zupy solą i pieprzem.

4. Krok

Podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek na smalcu na złoty kolor. Gdy uzyskają odpowiedni kolor, dodaj paprykę i przełóż mieszankę do garnka.

5. Krok

Gotuj zupę na wolnym ogniu przez około godzinę. Gdy fasola będzie całkowicie miękka, oprósz ją mąką wymieszaną z wodą (rozpuść 2 łyżki mąki w wodzie), aby uzyskać zrównoważoną grubość zupy.

6. Krok

Na tym etapie należy spróbować zupy i dodać majeranek. Następnie gotuj zupę na wolnym ogniu przez około 10 minut, a na koniec dodaj smalec.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy