Źródło: Wiktory from Getty Images
Zupa fasolowa z wieprzowiną
Zupę fasolową z wieprzowiną przygotowuję najczęściej w chłodne zimowe miesiące. Jest tak sycąca, że można ją podawać jako danie główne.
Składniki
- 1 kg Suszona biała fasola
- 500 g wieprzowiny
- 2 szt średnia cebula
- 3 goździki Czosnek
- 3 szt marchew
- 3 szt Kości wieprzowe
- 3 litr wody
- 2 łyżki Smalec
- sól i pieprz
- Majeranek
- papryka do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw przygotuj fasolę, którą zalej zimną wodą. Pozostawić na noc do namoczenia. Odcedź namoczoną fasolę i umieść ją w dużym garnku.
Dodać posiekane mięso i kości, zalać wodą i gotować na średnim ogniu. Podczas gotowania okresowo zbierać pianę.
Gdy piana przestanie się tworzyć, dodaj pokrojoną marchewkę i kontynuuj gotowanie. Jest to okazja do doprawienia zupy solą i pieprzem.
Podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek na smalcu na złoty kolor. Gdy uzyskają odpowiedni kolor, dodaj paprykę i przełóż mieszankę do garnka.
Gotuj zupę na wolnym ogniu przez około godzinę. Gdy fasola będzie całkowicie miękka, oprósz ją mąką wymieszaną z wodą (rozpuść 2 łyżki mąki w wodzie), aby uzyskać zrównoważoną grubość zupy.
Na tym etapie należy spróbować zupy i dodać majeranek. Następnie gotuj zupę na wolnym ogniu przez około 10 minut, a na koniec dodaj smalec.