Zupa fasolowa przepis babci
Ta zupa z fasoli jest bardzo sycąca i typowo jesienią. Dodane są też suszone śliwki i kwaszona kapusta.
Składniki
- 150 g Grubej fasoli tzw szkapa
- 1 Świetnie The Onion
- 1 goździk Czosnek
- 3 Większy ziemniaki
- 2 domowe kiełbasy
- 2 kawałek liść laurowy
- sól
- mielony Czarny pieprz
- 10 kawałek śliwki
- 3 łyżka stołowa Masło
- 2 łyżka stołowa mąka zwykła specjalna
- Garść Kiszona kapusta
Najnowsze ulotki
Procedura
Fasole moczymy wieczorem, aby zmiękła.
Następny dzień dam się gotować, dodaję do garnka z fasolą 2 liście laurowe, drobno posiekaną cebulę, czosnek (dodałem także boczek ze skórą i pokrojoną kiełbasę, ale możesz dodać też żeberka, kolano, wędzone mięso), gotuję to około 30 minut, potem dodaję pokrojone na kostki ziemniaki i gotuję dalej, po 15 minutach dodaję garść suszonych śliwek, które wcześniej namoczyłem w wodzie, aby zmiękły.
Najpierw przygotuję zasmażkę, na patelnię dodam masło i kiedy się rozpuści, dodam mąkę, zrumienię ją i tak przygotowaną zasmażkę nalewam do zupy (możesz również dodać do niej mieloną czerwoną paprykę)
Doprawiam solą, mielonym czarnym pieprzem.
Pozwalam mu gotować jeszcze 5 minut i gotowe.